Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Doel en ontstaan

Het bijhouden van kennis over Nederlands bier en de Nederlandse biercultuur is altijd al het werk van eenlingen geweest. Verschillende liefhebbers werkten aan hun eigen website met hun eigen invalshoek. Hierdoor was de kennis over vele plaatsen verspreid. De afgelopen jaren is het aantal brouwerijen zo hard gegroeid, dat het niet meer mogelijk is om als individu alle ontwikkelingen bij te houden.

30 maart 2016 bij Oproer
 

 

 

 

 

 

 
 
 
 De eerste bijeenkomst bij Oproer Brouwerij. Jan Ausems, Ron Rabouw, Frans Ruiter, Felix Groenewoud, Fedor Vogel, Ton van Opstal, Rudi Bakker, Harry Pinkster (v.l.n.r.)

Daarom is op woensdag 30 maart 2016 op initiatief van Jan Ausems en Ton van Opstal (Cambrinus.nl), Harry Pinkster (Pinkgron.nl), Frans Ruiter en Ron Rabouw (De Bierverbinding), Rudi Bakker en Felix Groenewoud (Bieretiketten.nl) en Fedor Vogel (Birdy Publishing) en Constant Keinemans (CRAFT) het idee ontstaan om de krachten te bundelen. Toen ook bleek dat Nederlandse Brouwers en CRAFT, als vertegenwoordigers van bijna alle brouwerijen in Nederland, ook enthousiast waren over het initiatief was het een kleine stap tot de oprichting van de Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur.

Jan Ausems met Notaris Paul Eversdijk van Matzinger Eversdijk Notarissen.
Rudi Bakker zet zijn handtekening onder de oprichtingsakte.

 

Vrijdag 17 februari 2017 werd de stichting opgericht met de volgende doelstellingen:

  • Het actueel houden van een register met informatie over de Nederlandse biercultuur in de breedste zin des woords.
  • Het behouden en promoten van het erfgoed van de Nederlandse biercultuur.

De stichting tracht haar doel onder meer te verwezenlijken door:

  • Het beschikbaar stellen van algemene informatie over de biercultuur in Nederland, waaronder de geschiedenis van de brouwerijen en bier in Nederland, beschrijving van (Nederlandse) biertypen en trends, statistische gegevens, gebruiken, et cetera.
  • Het in stand houden en beheren van een register met informatie over de Nederlandse biercultuur waarvan de inhoud onder andere wordt gepubliceerd op de website van de stichting.

Als onafhankelijke informatiebron bundelt de stichting de kennis van bierbrouwers, biersommeliers, bierschrijvers, bierverzamelaars en bierliefhebbers in deze website. De website ging live tijdens de 6e Week van het Nederlandse Bier die plaats vond tussen 11 en 21 mei 2017.

-- Adverteerders --

© 2017-2021 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur