Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Hop in Nederland

Intro

Hop is een onontbeerlijke grondstof bij de bereiding van bier. De hop zorgde ervoor dat bier langer bewaard kon worden en geeft het bier zijn typische bittere aroma. Dat is al zo sinds de 14e eeuw, toen 'hoppenbier' voor het eerst in Nederland werd geïntroduceerd. Hop is een inheemse plant en bier was de nationale volksdrank, dus de hopteelt kwam ook in Nederland veel voor. In de 18e en 19e eeuw nam zij echter snel in omvang af en rond 1900 was zij in Nederland vrijwel verdwenen. Pogingen tot herintroductie van de hopteelt in de 19e eeuw en in de jaren 1930 mislukten. Nu, honderd jaar later, worden her en der in Nederland weer hopvelden opgezet.
De hernieuwde belangstelling voor de hopteelt is niet los te zien van de opkomst van de 'craftbeer scene' en de recente belangstelling voor lokale, ambachtelijk gebrouwen bieren en hun ingrediënten.
Even afgezien van de losse hopplanten die menig bierliefhebber in de tuin of op het balkon heeft staan, zijn de laatste jaren steeds meer initiatieven ontplooid om een serieus hopveld in te richten. De meerderheid is experimenteel en kleinschalig, maar er zijn ook initiatieven om weer commercieel hop te verbouwen. De hopteelt wordt opgezet met buitenlandse hoprassen, aangezien oorspronkelijke Nederlandse rassen zijn verdwenen.
Een uitgebreide uiteenzetting over de ondergang en opkomst van de Nederhop vindt u elders op deze website.

Organisaties

Stichting Hopteelt Nederland: In februari 2017 werd de Stichting Hopteelt Nederland opgericht. De voorzitter van de stichting - die na een paar jaar alweer werd opgeheven - was David Hendrich, tevens eigenaar van de 100 Watt Brewery.

Platform Nederlandse Hoptelers: Een door Henk Wesselink en Matthijs Kolpa op 16 april 2017 opgerichte Facebook-groep die bedoeld is voor Nederlandse initiatiefnemers die de commerciële hopteelt in Nederland willen helpen herintroduceren. Via deze groep kunnen hoptelers netwerken en (vooral lokale) kennis delen.

Hop op de kaart

Hopvelden: Ondernemingen die op dit moment op kleine of grotere schaal dan wel experimenteel hop telen die de hobby overstijgt.

Hopverkopers: Ondernemingen die gedroogde hopbloemen dan wel geperste hoppellets verkopen.

Brouwerijen met hopveld: Brouwerijen, brouwerijhuurders brouwerijverhuurders en workshopbrouwerijen met een eigen hopveld.

Verkopers van brouwbenodigdheden: Ondernemingen die materialen en ingrediënten verkopen aan brouwerijen en/of hobbybrouwers ten behoeve van het brouwen van bier.

Statistieken

Ontwikkeling van de hopteelt: de ontwikkeling van hop door de jaren heen met hierop per jaar weergegeven:

  • Aantal hoptelers
  • Aantal brouwerijen, brouwerijhuurders, brouwerijverhuurders en workshopbrouwerijen met een eigen hopveld
  • Aantal hopverkopers (brouwerijen en hoptelers die hop verkopen)

Hopteelt in Nederland op internet

Woensdag 14 februari 2018: Nederlandse hopteelt groeit als kool (Nieuwe Oogst, Hanneke de Jonge)
Donderdag 26 oktober 2017: Kansen voor de hopteelt in Nederland (Haver Producties, Marjan Tulp)
Donderdag 7 september 2017: Hopfeesten (2): Nederland (Verloren Bieren, Roel Mulder)
Dinsdag 5 september 2017: Hopfeesten (1): België (Verloren Bieren, Roel Mulder)
Vrijdag 19 december 2014: Verloren Bieren – 43 – Nederlandse Hop (2) (Verloren Bieren, Roel Mulder)
Vrijdag 12 december 2014: Verloren Bieren – 43 – Nederlandse Hop (1) (Verloren Bieren, Roel Mulder)


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop:

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur