Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bierliteratuur

Op deze pagina kunt u zoeken. Hier vindt u een overzicht van boeken, tijdschriften, artikelen, biernieuws, DVDs, etc. relevant voor de Nederlandse Biercultuur.

Het begon in de kroeg

- Blog -

6 april 2016
Welcome To The Village

Verschenen op: http://welcometothevillage.nl/blog/het-begon-in-de-kroeg (niet meer beschikbaar).

Zoals zoveel goede vriendschappen, ontstond die tussen ons en Speciaalbier Café De Markies in de kroeg. En zoals zoveel goede ideeën, ontstond ook het idee om samen ons eigen bier te brouwen in diezelfde kroeg. Lees hieronder het verhaal van onze IPA.

Welcome to The Village maken we samen: met zoveel mogelijk vrienden en partners doen we zoveel mogelijk zelf om ons festivaldorp op te bouwen. Zo ook ons eigen bier. Samen met onze vrienden van Speciaalbier Café De Markies werken we aan ons eigen speciaalbier, die tijdens het festival in première gaat.

Menno en Michelle begonnen zo’n elf jaar terug met De Markies, vijf jaar later zochten ze de uitdaging op in speciaalbierland. Ondertussen is De Markies zo’n beetje de stamkroeg geworden voor vele Villagers. Michelle: “Ja die kennen we heel goed, haha! Er kwamen altijd al veel mensen van Podium Asteriks en Welcome to The Village over de vloer.”

Het begon eigenlijk als een grap: het is zo zonde om tijdens het village-weekend niet naar de Markies te kunnen om daar bier te drinken. Dus begonnen we samen een speciaalbierbar: gewoon goed bier uit glas, later uitgebreid met andere horecavrienden als Restaurant Sems en Restaurant Eindeloos. Menno: “Mensen zeggen soms dat ze niks van het hele festival hebben meegekregen, omdat ze de hele tijd op ‘ons’ eilandje hebben gezeten.”

Na het tweede jaar kwam het idee al, in navolging van De Markies’ Grutte Pier, om een eigen bier te maken. Na afloop van een meeting werd het idee geroepen, en die is meteen serieus opgepakt. Michelle: “Het past heel erg bij het verhaal van Welcome to The Village - samen het festival mooier (of nu; lekkerder) maken! Maar wat wil je nou als festival voor bier? Wat is slim, lekker, boeiend; we moeten wel een goeie keuze maken.” Al snel bleek een IPA een logische keuze, en niet alleen omdat we dat zelf zo lekker vinden. Menno vult aan: “Een IPA is sowieso goed drinkbaar voor zowel mannen als vrouwen, als het een GOEDE IPA is. Te zwaar is niet goed; het moet ook weer niet te bitter zijn…”

We namen de Vedett als uitgangspunt: die is volgens Michelle heel geschikt. “Vanwege veelzijdigheid aan fruitsoorten is die lekker fris. In normale IPA’s zit vooral veel grapefruit, waardoor die al snel nog bitterder smaken.” Michelle stapte op ons af: dat gaan we aanpakken. Niet veel later vonden we een brouwerij waar we de proefbrouwsels mochten maken: De Kleine Beer in Lemmer. “Bernd Beersma brouwt daar zijn bier in zijn achtertuin, we vroegen hem om hulp om de ketels te gebruiken en in de voorbereiding mee te helpen.”

In Lemmer maakten we een proefbrouwsel, opgesplitst in drie proefbrouwsels met elk een verschillende gistsoort. Daardoor krijg je eigenlijk drie verschillende IPA’s; één Belgische, één Amerikaanse en een Engelse. “Daarna kwamen de proefsessies in het café en op het festival zelf. We vroegen iedereen om hun mening, verzamelden feedback en hadden zo weer wat aanpassingen voor het uiteindelijke bier”, vertelt Michelle. De Amerikaanse variant was de grote favoriet, al moest hij nog wat fruitiger en bitterder. “Daarmee gingen we naar de brouwerij in Lemmer. Door het toevoegen van vier verschillende hopsoorten kregen we het bier zoals we hem graag wilden!”

Dat biertje schonken Menno en Michelle voor ons in, en die ging er goed in! Onze proevers waren helemaal positief verrast. Zelfs zo enthousiast dat er geen proefavond meer mogelijk was voor publiek en genodigden. Sorry daarvoor. *hips*

Michelle: “Over smaak valt niet te twisten; maar voor ons heeft hij een fijne bitterheid (niet bijzonder sterk). Het moest een bier worden dat niet te uitgesproken of te zwaar is. Echt gemaakt voor de beginnende speciaalbierliefhebber. Vele mensen komen op Welcome to The Village voor het eerst in aanraking met IPA of speciaalbier.” Het bier krijgt een alcoholpercentage 5.6 - een lekker doordrinkbare, fruitige IPA.

Ons ultieme bier is dus gevonden. Maar dat betekent dat we grote batches moeten brouwen om het half juli aan jou te kunnen schenken! Menno geeft aan dat we daarvoor flinke brouwketels nodig hebben: “Admiraalsbrouwerij in Âldtsjerk (een grote huurbrouwerij) had nog plek voor ons. We brouwen het in april samen met een club villagers, het wordt echt een dag lang hard werken met z’n allen. Alles moet schoon gebeuren, bier is heel vatbaar voor bacterieën.”

Op Welcome to The Village is straks 2500 liter beschikbaar: natuurlijk op Baaiduinen, in flesjes op de camping en op de tap ergens op het terrein. “De kans is dus aanwezig dat het bier halverwege het festival op is! Mochten we wel genoeg overhouden, komt het na het festival ook op de kaart in het café.”

Zelf je eigen bier brouwen is niet eens zo bijzonder. Je eigen bier brouwen met goede vrienden is echter te gek. Zo vindt Michelle ook: “Je brouwt niet alleen een biertje, maar je doet iets voor een ander wat je beide heel mooi vindt. Je kan je eigen expertise toepassen op een mooi festival, wij voelen ons vereerd dat we dit mogen doen.”

Proost!

-- Adverteerders --

© 2017-2022 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur