Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bierliteratuur

Op deze pagina kunt u zoeken. Hier vindt u een overzicht van boeken, tijdschriften, artikelen, biernieuws, DVDs, etc. relevant voor de Nederlandse Biercultuur.

Hoe een hobby uitgroeide tot een speciaal bierfestival 'Op hop van Zegen'

- Biernieuws -

1 september 2017

Oorspronkelijk gepubliceerd op: https://www.gilsinglokaal.nl/roermond/hoe-een-hobby-uitgroeide-tot-een-speciaal-bierfestival-op-hop-van-zegen (niet meer beschikbaar)

Dit festival vindt plaats op zaterdag 9 september van 14.00 tot 22.00 uur in Roermond op het terrein achter de kathedraal. Vier jaar geleden verraste ik mijn zoon Tom op zijn verjaardag met een zogenaamde bierstarterskit. Dit is een pakket waarmee je op eenvoudige wijze een speciaal biertje kunt maken, een soort doe het zelf pakket. Op zich wel leuk zo’n aanlengbiertje, maar niet bijzonder. We hebben toen contact gezocht met de bierbrouwers van het gilde in midden-Limburg die een cursus aanboden. Het resultaat was een lekker blond bier. Dit smaakte naar meer! Meteen daarna hebben we de benodigde materialen aangeschaft en zijn zelf aan de slag gegaan. We kunnen op een dag inmiddels 2 verschillende biertjes brouwen, elk zo’n 40 liter. We zijn dan met z’n drieën de hele dag in touw. Nadien moet het bier gisten en gebotteld worden. En dan ... een kwestie van geduld. Meestal een “knallend” succes. Soms letterlijk als de hergisting op de fles te heftig is geweest. Maar dat zijn kinderziektes die we inmiddels overwonnen hebben. We brouwen eens per 2 maanden in de garage aan huis en hebben al heel wat mensen en niet in de laatste plaats onszelf een plezier kunnen doen met ons bier dat we een eigen merknaam hebben gegeven namelijk HuZo (Huybregts en zonen). Ons favoriete speciaalbier is een Russian Imperial Stout waarvoor we een eigen recept hebben samengesteld. Mijn oudste zoon Erik heeft hiervoor de toepasselijke naam “De Stoute Poetin” verzonnen en een etiket gemaakt waarop Poetin met een ontbloot bovenlichaam te zien is, compleet met sixpack. Als liefhebbers van speciaalbier hebben we niet stil gezeten en de nodige bierfestivals bezocht. In Roermond ontbrak zo’n festival. Samen met café den Heilige Cornelius, Bob Noldus, en Bart Thissen hebben we het initiatief genomen voor de speciaal bierproeverij “op Hop van Zegen”, met een knipoog naar st.Christoffel.

Genoemd

-- Adverteerders --

© 2017-2022 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur