Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bierliteratuur

Op deze pagina kunt u zoeken. Hier vindt u een overzicht van boeken, tijdschriften, artikelen, biernieuws, DVDs, etc. relevant voor de Nederlandse Biercultuur.

Farm to bottle beer

- Crowdfunding -

1 september 2020
CrowdAboutNow
Url: https://crowdaboutnow.nl/campagnes/Bier

(1 september 2020)
€ 6.552 21% behaald
Minimaal: € 30.000
tot maximaal: € 30.000
Voorverkoopcampagne

[Foto01]

De Heische Hoeve is een boerderij die zich van veel kanten laat zien. Het is een prachtige locatie voor vergaderingen, bedrijfsuitjes en bruiloften. Daarnaast proberen we als streekproductenboerderij en winkel zo veel mogelijk van eigen grond of uit de streek te halen. Met o.a. eigen gerstvelden, wijngaard, voedselbos en zelfs een distilleerderij. De volgende stap is nu ook een eigen brouwerij!

Lees het verhaal

[Video]

De Heische Hoeve is een boerderij die zich van veel kanten laat zien. Een onderneming die als doel heeft gasten te laten genieten van een unieke beleving op het lokale platteland van Brabant.

De combinatie van onze moestuin, ons voedselbos, fruitteelt, akkerbouw, wijnbouw én de verwerking van streekproducten tot en met; een eigen mosterdmolen, imkerij, zeepziederij en de whiskystokerij maken onze boerderij uniek in zijn soort.

Daarnaast zijn er op het prachtig aangelegde landgoed drie zalen, 28 hotelkamers en er zijn camperplaatsen. Dit alles voor groepsevenementen, vergaderingen, bedrijfsuitjes en bruiloften.

[Foto02]

De Heische Hoeve minimaliseert haar footprint. We telen onze producten duurzaam. De gebouwen zijn energie neutraal; er zijn 400 zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen en het wagenpark is elektrisch. We werken zoveel mogelijk circulair met streekproducten en minimaliseren de voedselverspilling: bierbostel van de whiskystokerij gaat naar de varkensboer die ons weer speklapjes terug levert. We verwerken onze bierbostel zelfs tot duurzame bouwmaterialen.

Ik ben Bram
Ik werk sinds een jaar bij de Heische hoeve. Daar ben ik te vinden in de horeca, bij de begeleiding van outdoor activiteiten, maar vooral bij de ambacht van het whisky stoken en bier brouwen. Het brouwen van speciaalbier is echt mijn grote passie! Ik heb jaren thuis in de garage geoefend om zo het proces te leren en te oefenen met recepten. Mijn vorige baan was bij Swinkels Family Brewers, waar ik werkte als laborant in de kwaliteitsdienst. Dus dat ik bij de Heische Hoeve de kans heb gekregen om aan de slag te gaan met Farm-to-Bottle (alles van eigen boerderij) speciaalbier is al bijna vanzelfsprekend.

[Foto03]

Het eigen bierassortiment
We hebben al enkele bieren hier in eigen assortiment. Momenteel brouwen we heel kleinschalig verschillende speciaalbieren. Sommige in een veel te klein keteltje op de boerderij, sommige ietsjes groter in grote pannen op het fornuis en een enkeling hebben we in het groot gebrouwen bij bevriende brouwers. Omdat het allemaal nog zo in de kinderschoenen staat hebben we nu slechts 3 soorten bier: blond, dubbel en een white pale ale. 

[Foto04]

De bieren die we nu brouwen hebben gezien als een kleine testfase. Iedere batch steeds van een paar kratten bier per keer, het staat alleen nog maar in onze eigen streekproducten winkel en niet eens in de webshop. De oplage is nog maar zo klein, en daardoor steeds snel uitverkocht.

De bedoeling is dat we straks al onze gasten van onze eigen bieren kunnen laten genieten.

  • De koelkasten in de vergaderzalen moeten gevuld worden met eigen bier.
  • Alle biertaps moeten het eigen speciaalbier kunnen tappen.
  • Op de kaart van het Bus Whisky restaurant komen de eigen bieren te staan
  • De streekproducten winkel en de webshop moeten voorraad hebben om te kunnen verkopen.

Alle grondstoffen voor het bier van eigen boerderij
De toekomstige bieren zullen nog veel meer van eigen boerderij komen. Nu gebruiken we al de eigen gerst voor het brouwen van de bieren. Over een jaar zal het voedselbos verder ontwikkeld zijn, waardoor we de verschillende hopsoorten die er groeien, de kruiden, de specerijen en de vruchten kunnen gebruiken voor steeds meer verschillende en uitdagende biersoorten.
Alles van eigen boerderij in het bier, van Farm to bottle.
Een mooi streven voor een streekproductenboerderij, waar we bier willen brouwen.

[Foto05] 

Tijd voor nieuwe brouwketels
De aanschaf van brouwketels is iets wat we hier graag zouden willen, maar nog niet mogelijk is op eigen krachten. De Heische Hoeve maakt op dit moment grote veranderingen door met de bouw van een restaurant. De corona crisis heeft alles even op pauze gezet qua bruiloften en grote vergaderarrangementen. Je kunt dus voorstellen dat de inkomsten op die vlakken even wat lager liggen.

Echter hebben de streekproducten wel een enorme boost gekregen. Er is de afgelopen tijd hard gewerkt om alles wat in de winkel ligt ook via de gloednieuwe webshop te verkopen. Er komen nog steeds nieuwe producten bij en vooral de kleine oplage bieren zijn nu dus niet aan te slepen.

Het plan ligt er nu om met de benodigde 30.000 euro een brouwinstallatie aan te schaffen met alle benodigdheden om te kunnen brouwen. Wanneer er genoeg animo is om pakketten bier, eigen bieren als relatiegeschenk of zelfs bierbrouwworkshops op voorhand te kopen is er een voorfinanciering die gebruikt kan worden om de materialen aan te schaffen. Het komende jaar kan dan gebruikt worden om voor iedereen de bestelde bieren te maken en tussendoor ook voor de Heische Hoeve zelf te brouwen.

[Foto06]

Jouw hulp
Jouw investering zorgt ervoor dat hier dus een professionelere manier komt van bierbrouwen, maar zorgt daarnaast ook voor meer bierbeleving voor jou! Door in de voorverkoop iets aan te schaffen; bier, workshops of een bbq dag, help je ons deze investering waar te maken. Iedereen die investeert is van harte welkom zodra we de brouwerij feestelijk gaan openen! Daarbij kun je kijken hoe jouw bijdrage precies is gebruikt en hoe blij ik er mee ben. Uiteraard ga ik een feestelijk welkomstbier daarvoor brouwen!

[Foto07] 

Ieder bedrag is natuurlijk van harte welkom, maar vanaf bepaalde bedragen krijg je daar zelf heel wat lekkers voor terug. Je kunt een bierpakket kopen wat je later ontvangt, of je eigen bier hier komen brouwen met mij en de nieuwe installatie. Een workshop bierbrouwen met proeven van de bieren is ook mogelijk of je houdt hier een hele "Bier en BBQ dag"

[Foto08]

Voor een investering van 50 euro krijg je:
3x Blond
3x Dubbel
3x White Pale Ale
3x Uniek crowdfund bier.
1x 75cl Whisky barrel aged bier

[Foto09]

Een investering van 100 euro bevat nog meer bier:
6x Blond
6x Dubbel
6x White Pale Ale
6x Uniek crowdfund bier.
2x 75cl Whisky barrel aged bier

[Foto10] 

Workshop 250 euro
Je krijgt een voucher voor een workshop bierbrouwen met 2 personen. Deze voucher is goed voor een workshop bierbrouwen bij de Heische Hoeve. Tijdens deze workshop behandelen we heel het bierproces, leer je over mout, schroten, maischen, hop, koken, vergisten en bottelen. Sommige van deze handelingen gaan we ook daadwerkelijk uitvoeren en tussendoor gaan we natuurlijk proeven van het resultaat.
Met 4 whiskybarrel-aged bieren voor thuis.
En 24 bieren naar keuze voor mee naar huis.

[Foto11]

Bier en BBQ dag 250 euro
Een dag die we plannen met een streekproducten BBQ, bier om te drinken en meer bieren om naar huis te nemen!
Toegang voor 2 personen op de Bier en BBQ dag, met onbeperkt genieten van de streekproducten. Ook zullen de bieren natuurlijk al te drinken zijn die op de nieuwe installatie gebrouwen worden.
Met 4 whiskybarrel-aged bieren voor thuis.
En 24 bieren naar keuze voor mee naar huis.

[Foto12]

Voor een investering van 1000 euro heb je de mogelijkheid om je eigen bier te komen of laten brouwen. In overeenstemming met Bram kun je een eigen recept komen of laten brouwen op de nieuwe installatie. Of je kunt je volledige eigen bier naar wens doorgeven en dat Bram deze voor je maakt. Je kunt ongeveer rekenen op 350 flesjes bier. Super om je eigen bier te hebben op je feest, of gebruiken als relatiegeschenk voor je bedrijf!

De planning voordat we kunnen proosten
Natuurlijk moet er nog wel het een en ander gebeuren voordat de bieren echt gedronken kunnen worden. De planning schatten we nu ongeveer zo:

  1. De crowdfund campagne loopt tot eind oktober 2020.
  2. Vervolgens kunnen we de ketels aanschaffen en voordat deze binnen, geïnstalleerd en draaiende zijn, zijn we weer wat verder.
  3. Het eerste (welkomst)bier kan ergens in december gebrouwen worden.
  4. Het gistingsproces van bier duurt ongeveer 6 weken. De feestelijke opening met een eigen gebrouwen welkomstbier is hopelijk in februari.
  5. We moeten dan heel hard aan de slag om alle bieren (zo`n 7000 flesjes en 600 barrel aged bieren!) te brouwen. Hopelijk kunnen we dan in de zomer van 2021 genieten van de bieren die je nu vast kunt bestellen.

Ik zou het geweldig vinden om op deze manier voor de Heische Hoeve een brouwerij op te zetten. Help jij daarvoor mee?
Dan proosten we volgende zomer op ons Farm to Bottle Beer!

Meer weten?
Je kunt ons ook vinden op Facebook Twitter LinkedIn Instagram

Genoemd

-- Adverteerders --

© 2017-2022 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur