Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bierliteratuur

Op deze pagina kunt u zoeken. Hier vindt u een overzicht van boeken, tijdschriften, artikelen, biernieuws, etc. relevant voor de Nederlandse Biercultuur.

Openluchtmuseum brouwt zijn eigen bier

Witbier en pilsener van 't Goeye Goet 20 december feestelijk ingewijd

- Biernieuws -

20 december 2007
Openluchtmuseum.nl
Bekijk inhoud

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem brouwt sinds deze maand zijn eigen bier. Op 20 december werd tijdens een feestelijke bierproeverij het eerste vat officieel aangeslagen door directeur Jan Vaessen. Daarmee ging een lang gekoesterde wens in vervulling. Het Arnhemse museumbier wordt gebrouwen in de voormalige Brabantse bierbrouwerij De Roskam uit Ulvenhout die al meer dan een halve eeuw geleden werd overgeplaatst naar het Openluchtmuseum. De brouwerij was in het museumpark nog niet eerder in bedrijf.

Zware klappen

In 1922 stopte brouwer Henri Nooren van brouwerij De Roskam uit het Brabantse Ulvenhout met zijn bedrijf. In diezelfde tijd sloot ook de Arnhemse bierbrouwerij De Kroon' haar deuren. Kleine bierbrouwers kregen zware klappen te verduren toen de aanvoer van graan en brandstof in de eerste wereldoorlog stagneerde.

Arnhems bier

Bovendien was het heldere Beierse bier (pils) sterk in opkomst en ook schroefde het Bierbesluit van 1926 de kwaliteitseisen belangrijk op. Deze ontwikkelingen deden veel brouwerijen de das om. In Brouwerij De Roskam wordt na meer dan een halve eeuw in het Openluchtmuseum vanaf deze winter weer eindelijk echt bier gebrouwen. Arnhems bier welteverstaan.

Leven in de brouwerij

Naast de historische brouwerij met originele bierketel, is in de afgelopen maanden een kleinschalige maar professionele bierbrouwerij ingericht. Niemand minder dan de Nederlands amateurkampioen bierbrouwen Rob Meijer (foto boven, met zijn glas) bereidt daar het smakelijke 'museale' gerstenat op eigentijdse wijze. Daarbij vertelt hij vol vuur over zijn prachtige oude ambacht in een omgeving die volop biergeschiedenis ademt.

Twee soorten

In het museum worden twee soorten bier gebrouwen: een authentiek bovengistend witbier en een helder frisse pilsener. Het ambachtelijke brouwproces geschiedt helemaal in eigen huis: mouten, gisten en brouwen. Het liefdevol vakmanschap van de brouwer doet de rest!

Slokje proeven

Museumbezoekers mogen uiteraard een slokje proeven. Smaakt dat naar méér, dan is het bier - voor thuis - te koop in kenmerkende stenen kruiken. In café De Viersprong, aan de overkant van de Brabantse weg, tapt de waardin voor de dorstige bezoeker graag een pilsje van t Goeije Goet.

Informatie

Het museum is van 1 december t/m 13 januari dagelijks open van 12.00 tot 20.00 uur m.u.v. 25 dec. en 1 jan. (gesloten) en 5, 24 en 31 dec. (tot 17.00 uur). Het zomerseizoen start op goede vrijdag 21 maart.

Genoemd

Bierbrouwerij Openluchtmuseum


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop:

-- Adverteerders --

© 2017-2023 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur