Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bierliteratuur

Op deze pagina kunt u zoeken. Hier vindt u een overzicht van boeken, tijdschriften, artikelen, biernieuws, DVDs, etc. relevant voor de Nederlandse Biercultuur.

Het Arnhems Kroegenboek

- Boek -

Miranda van Gaalen, Marco Grob, George Pavel, Yvonne Geesing
1992
Uitgeverij Sypro Media, Zutphen
Taal: Nederlands
Focus: horeca, Arnhem

"Het idee is ontstaan in 1991 in George’s Jazz Café omdat mijn studievrienden en ik erachter kwamen dat we Arnhem nog steeds niet echt kenden. Dus besloten we elk café, van binnenstad tot buitenwijk, te bezoeken en de zo opgedane stadskennis met anderen te delen door die in boekvorm uit te brengen.

Eén avond per week fietsten wij van bar naar café en van dranklokaal naar kroeg om informatie te verzamelen. De regel was één bier per kroeg bestellen en gratis bier niet afslaan, waardoor we aangenaam beschonken uit de cafés in de buitenwijken (Schuttersberg!) kwamen. Na een half jaar hard zwoegen konden we beginnen met de uitwerking van het boek.

De uitgeverij die onze wensen wilde vervullen, Sypro Media in Zutphen, was snel gevonden en met een oplage van 5000 stuks werd in 1992 de publicatie van ons eerste boek groots gevierd. Gepromoot door de burgemeester kon iedere bewoner en bezoeker van deze prachtige stad nu alvast voor zichzelf bepalen wat het leukste café en de gaafste kroegentocht zou zijn.

Twintig jaar later prijkt Het Arnhems Kroegenboek nog bij menigeen in de kast. Het bier op tap is op vele locaties gelijk gebleven, lees de guldenprijzen in Euro’s, vervang 085 door 026 en voeg een 4 toe aan het telefoonnummer en dan blijkt er weinig veranderd. Sommige cafés proeven zelfs nog dezelfde sfeer als in de vorige eeuw. Alsof ik nooit ben weggeweest."
(Miranda van Gaalen, https://philamonk.nl/feng-shui-thuis/het-arnhems-kroegenboek/)

Personen (4)

-- Adverteerders --

© 2017-2022 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur