Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bierliteratuur

Op deze pagina kunt u zoeken. Hier vindt u een overzicht van boeken, tijdschriften, artikelen, biernieuws, DVDs, etc. relevant voor de Nederlandse Biercultuur.

Het spoor terug - Bierfabriek 'De Vriendenkring' te Arcen

- Documentaire -

1981
Radio Brabant
Url: https://www.vpro.nl/speel~POMS_VPRO_408700~de-dorpsfabriek-2-bierfabriek-de-vriendenkring-te-arcen-het-spoor-terug~.html

Deel twee van een achtdelige serie over fabrieken en hun invloed op de omgeving. In dit deel: Bierfabriek 'De Vriendenkring' te Arcen, tot de overname door de 'Drie Hoefijzers' in 1949 en later door bierbrouwerij 'Skol'.

Begin deze eeuw had ieder Limburgs dorp zijn eigen bier. Zo ook Arcen, waar 'De Vriendenkring' gevestigd was. In 1949 wordt de Vriendenkring overgenomen door De Drie Hoefijzers en later door de Engelse biergigant Allied Breweries en nog weer later door Skol. Skol dreigt in 1980 de brouwerij te sluiten, maar een aantal werknemers zet de Arcense brouwerij voort.

Interviews met:
- Louis Reutelensperger van de Arcense Bierbrouwerij;
- Willie Albers, oud-werknemer 'De Vriendenkring', vanaf 1921;
- ex-directeur Schraven en diens echtgenote;
- Zoon van de oprichter van 'De Vriendenkring' Haffmans en zijn echtgenote;
- Jo Raaijer, zoon van de huisknecht - die te oud was om nog in de fabriek te werken - van de familie Schraven, zelf ook oud-werknemer.

Uitgebreidere documentatie aanwezig in VPRO archief

Genoemd

-- Adverteerders --

© 2017-2022 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur