Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bierliteratuur

Op deze pagina kunt u zoeken. Hier vindt u een overzicht van boeken, tijdschriften, artikelen, biernieuws, DVDs, etc. relevant voor de Nederlandse Biercultuur.

Oogst hop voor het lekkerste bier

- Biernieuws -

Marjan Tulp
17 september 2015
Boerderij
Url: https://www.boerderij.nl/Akkerbouw/Foto-Video/2015/9/Oogst-hop-voor-het-lekkerste-bier-2686693W/

Akkerbouw

De hopoogst in Polen in beeld. De hopplant is de snelst groeiende klimplant van West-Europa: in nauwelijks zestig dagen groeit deze 6 meter. Op warme junidagen wint de plant tot 10 centimeter per dag aan hoogte.

Hop (Humulus lupulus) hoort tot de familie van de hennepachtigen. Lublin hop, die hier geoogst wordt, is een van de meest gewilde hopsoorten bij de bierbrouwerijen. Het zijn de lupinekorreltjes uit de vruchtkegels van de hopbel, de vrouwelijke hopplant, die om de alfazuren en aroma's worden gebruikt voor het bittere smaak en het aroma van bier. Vroeger werd het ook gebruikt als conserveringsmiddel.

[Foto: ANP]
Pawel Stateczny inspecteert de hop tijdens de oogst in zijn boerderij in Oost-Polen. In 2005 werd naar schatting zo'n 80.000 ton hop geoogst, van 55.000 hectare land, verspreid over de hele wereld. Vanouds werkten brouwerijen samen met boeren om hop en gerst te telen. Sommige microbrouwerijen doen dat tegenwoordig weer, zoals Gulpener Bier in het Zuid-Limburgse Reijmerstok en enkele Belgische brouwerijen. De meeste hop wordt geteeld in Tsjechië en Polen. De hopplant verkiest een voedselrijke, doorlaatbare en overwegend vochtige bodem. De plant is erg gevoelig voor ziektes en aantasting door insecten als bladluis.

-- Adverteerders --

© 2017-2022 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur