Facebook Twitter

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bierliteratuur

Op deze pagina kunt u zoeken. Hier vindt u een overzicht van boeken, tijdschriften, artikelen, biernieuws, DVDs, etc. relevant voor de Nederlandse Biercultuur.

Recept: De Grolsch Finale Oliebol

- Biernieuws -

december 2020
Grolsch.nl
Url: https://www.grolsch.nl/recept-finale-oliebol.html


Recept: De Grolsch Finale Oliebol, 7 december 2020, Grolsch

Een oer-Hollandse traditie op Oudejaarsavond: Een koud glas champagne en een met poedersuiker bestrooide oliebol. Toch is dit niet de beste combinatie. De vette oliebol en een droge drank brengen je smaakpapillen in verwarring. Daarom heeft biersommelier Arvid Bergström samen met meesterbrouwer Marc Janssen de speciale Finale oliebol ontwikkeld. Eentje die perfect past bij de smaak van de Grolsch Finale en waar je het nieuwe jaar goed mee begint. Benieuwd hoe je de Finale oliebol maakt? Kijk dan de bakvideo hierboven!

Wil je de Finale oliebol zelf maken? Dit heb je nodig voor 20 a 24 oliebollen:

Ingrediënten voor het deeg:

375 gram tarwebloem
1 fles Grolsch Herfstbock (Of Grolsch Tripel of Grolsch Herfstbier 0,0%)
20 gram boter
1 ei
5 gram droge gist (verkrijgbaar in supermarkt)
1 tl suiker
Snufje zout

Ingrediënten voor de vulling:

4 kastanjechampignons
1 halve perzik uit blik, en afgespoeld
Snufje kaneel
Beetje peterselie
Zout en peper

Overige benodigdheden:

Twee kleine kommen
Één grote kom
Frituur met plantaardige olie
Ijscolepel
Uitlekbak met keukenpapier
Optioneel: poedersuiker

Bereidingswijze:
Doe bloem, boter, Grolsch Herfstbock, 1 ei, de gist, suiker en zout in een grote kom. Roer het en laat het een uur rijzen.

Zet de frituur klaar en doe de olie erin, en laat het op temperatuur komen. 180 a 185 graden Celsius.

Snijd ondertussen de kastanjechampignons en perzik in kleine blokjes. Doe ze in een kleine kom, voeg een beetje peterselie en een klein beetje kaneel toe. Roer het voorzichtig.

Voeg na een uur rijzen, het gerezen deeg toe aan de perzik en champignons. Pak een bol deeg op met de ijscolepel, en laat het deeg rustig in het hete frituurvet glijden. Doe niet meer dan 6 oliebollen in een frituur van 3 liter. Dan zal de olie veel afkoelen, en dan zuigen de bollen zich vol met het frituurvet.

Na een minuut of 2,5 a 3 zullen de bollen vanzelf omdraaien. Soms kun je een beetje helpen met een spatel, om ze om te laten draaien. Na 5 a 5,5 minuut zijn de oliebollen klaar. Haal ze uit de frituur met een spatel-lepen en leg ze op een uitlegbak met wat keukenpapier erin. Dit vangt nog wat frituur af.

Schenk een glas Grolsch Finale in, neem een slok van het bier, en eventueel een tweede slok en daarna een hap van de oliebol.

Proost, veel plezier en al het goede voor 2021!
Arvid en Marc

*De Grolsch Finale (75cl) is beperkt verkrijgbaar. Een fles is verkrijgbaar bij geselecteerde supermarkten (Coop, Hoogvliet, Gall&Gall, Boon/MCD, Jumbo, AH) en slijterijen (zolang de voorraad strekt).

-- Adverteerders --

© 2017-2021 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur