Bierliteratuur
Op deze pagina kunt u zoeken. Hier vindt u een overzicht van boeken, tijdschriften, artikelen, biernieuws, etc. relevant voor de Nederlandse Biercultuur.
Plaatselijke brouwers slaan handen ineen: Rosmalla eerste resultaat
- Biernieuws -
Wiljo van Nuland
21
maart 2017
Thuis in het nieuws
Verschenen op: http://www.thuisinhetnieuws.nl/artikel/61218/plaatselijke-brouwers-slaan-handen-ineen-rosmalla-eerste-resultaat.html (niet meer beschikbaar)
Rosmalen ('s Hertogenbosch): Nederland telt op dit moment 422 brouwerijen (waarvan 201 brouwerijhuurders). Elk weekend is er wel een bierfestival, een speciaal-bier bij je eten bestellen is de normaalste zaak en hop is hip. De bierrevolutie is in volle gang en ook onze omgeving doet mee! Na 47 jaar heeft ook Berlicum weer een brouwerij. Na de sluiting van brouwerij Godschalx in 1969 is sinds vorig jaar Uthoka Brouwstudio te vinden op het kleinschalige bedrijventerrein aan de rand van Berlicum aan de Nederhof 3A. Biersommelier Uwe Kalms en Paul Kitzen van de Bierbrouwerij D’n Draok hebben nu besloten de krachten te bundelen. Resultaat zijn drie nieuwe Rosmalense biertjes die binnenkort verkrijgbaar zullen zijn!
Brouwmeester Paul Kitzen brouwt al sinds 2012 mooie biertjes waarbij de vraag snel groter werd dan het aanbod. Het is begonnen op het fornuis en de biertjes waren erg snel op. De pan werd groter en groter totdat de keuken echt te klein werd en het groter moest worden aangepakt in de garage. Er kwam een 3 ketel systeem van 50L waarmee het volume omhoog ging en het bier ook nog eens reproduceerbaar was, dat laatste is erg belangrijk! Toen is het echte semi-professionele bierbrouwen begonnen. Met echte invloed op en beheersing van het proces en de smaak. Het eerste biertje wat ontwikkeld werd was de Triple Twelve, dat was eind 2014. Die werd zo goed ontvangen dat ook de Bossche horeca interesse toonde. Niet voor niets, want de Triple Twelve kreeg een eervolle vermelding bij de verkiezing Brabants Lekkerste Bier, niet slecht voor een starter……. Toen is ervoor gekozen om een echte brouwerij te worden, dus officieel.
Begin 2015 is het papierwerk dan ook doorlopen. Kamer van Koophandel, BTW nummer, Bestemmingsplan bij de gemeente, AGP bij de Douane, voldoen aan de eisen van de Voedsel en Warendienst en inschrijven in de brouwersverenigingen. Het kostte wat moeite maar toen was het echt de derde officiele Bossche Brouwerij met eigen brouwketels.
Vanaf daar ging het verder. Biertjes ontwikkelen en proberen aan de vraag te voldoen van de eerste twee afnemers: Proeflokaal ’t paultje en slijterij Mitra Copernicus2000. Dankzij deze twee speciaalbier minnende zaken konden de Draokjes makkelijker de weg vinden naar de (lokale) bierliefhebbers. En met succes, de vraag werd al snel weer groter dan het aanbod. Er kwamen meer cafe’s, restaurants, slijterijen en speciaalzaken bij die de Draokjes graag in het assortiment wilden plaatsen. Om die reden worden de vaste Draokjes, inmiddels al 5 soorten, door de brouwmeester van D’n Draok zelf gebrouwen bij bevriende grotere brouwers in de buurt, die hebben wat meer capaciteit. In de eigen brouwketels worden nieuwe bieren ontwikkeld en zowel prototypes als limited editions gemaakt. Inmiddels is er al een hele serie biertje verkrijgbaar op diverse plekken en zowel in fles als van de tap.
Na het behalen van een eervolle vermelding en een plek in de top 5 van Brabants Lekkerste Bier verkiezing 2015 met de Triple Twelve is er in 2016 weer meegedaan. En wederom met succes. De Gerstewijn is Fijn is zelfs tot de finale doorgedrongen, uiteindelijk net niet gewonnen……. maar wat een prestatie. Twee keer achter elkaar bij de lekkerste Bieren van Brabant. Het gaat goed, maar voor de verkrijgbaarheid voor kwaliteit en niet voor kwantiteit, zowel voor de Bieren als de locaties. Er komen steeds meer mooie plekken waar de lokale biertje verkrijgbaar zijn, maar D’n Draok blijft lokaal, dus alleen focus op ‘s-Hertogenbosch. Daarom is nu gekozen voor een aantal nieuwe biertje speciaal gericht op de omliggende dorpen en gemeenten. Binnenkort kunt u daarom bij de Rosmalense horecagelegenheden en slijters een mooi, uniek en ambachtelijk lokaal product verkrijgen. Het bier is gebrouwen en gebotteld, het wachten is nog op de etiketten. Er komen twee verschillende Rosmalla biertjes op de markt. Een getooid met de Rosmalense Molen en eentje met het Wiel van Armando. Het derde biertje is Zandhaas gedoopt. U verslaggever kreeg de unieke gelegenheid alvast een zandhaasje soldaat te maken en het moet gezegd: dat smaakt naar meer!
Geïnteresseerd in het bier of het brouwproces. U bent van harte welkom in het proeflokaal of de brouwerij. Paul en Uwe vertellen graag enthousiast over hun liefde voor het bier(brouwen) en de tot standkoming van hun unieke lokale product. In principe bent u altijd welkom maar bel even vooraf met 06-51524309 om teleurstelling te voorkomen.
Genoemd
Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop: