Bierliteratuur
Overzicht van boeken, tijdschriften, artikelen, biernieuws, et cetera relevant voor de Nederlandse Biercultuur.
Persbericht - Grand Prestige Vatgerijpt van Hertog Jan dit jaar met invloed van ruige Schotse whiskystreken
- Persbericht -
7
september 2020
Hertog Jan Newsroom
Dit persbericht was beschikbaar op: https://hertogjan.pr.co/191193-grand-prestige-vatgerijpt-van-hertog-jan-dit-jaar-met-invloed-van-ruige-schotse-whiskystreken
Arcense bierbrouwerij lanceert eenmalig speciaalbier gerijpt op whiskyvaten uit de Highlands, Lowlands, Speyside en Islay
Dit jaar rijpt het kroonjuweel van Hertog Jan op weer andere, bijzondere houten vaten, waardoor de smaak van Grand Prestige Vatgerijpt altijd anders is. Het bier van de vierde editie van de Grand Prestige is negen maanden op smaak gekomen in houten vaten van vier Schotse distilleerderijen, elk met een heel eigen karakter. Hoe die unieke kenmerken tijdens het rijpingsproces de smaak van de Vatgerijpt hebben beïnvloed, is vanaf 12 september te proeven.
De vaten waarin de Grand Prestige heeft gerijpt, komen uit vier whiskystreken: de Highlands, de Lowlands, Speyside en Islay. De vier verschillende bieren uit Hertog Jan’s Vatgerijpt Whisky Series smaken daardoor allemaal anders. Van robuust en krachtig uit de Highlands tot zacht en subtiel uit de Schotse Lowlands, en van de fruitige aroma’s uit Speyside tot de kenmerkende, rokerige whiskysmaak van het turfeiland Islay.
Smaak van het vat
‘Als wij de vaten binnenkrijgen, lijken ze leeg. Maar in het hout zit dan nog zeker tien liter van de drank,’ legt meesterbrouwer Gerard van den Broek van Hertog Jan uit. ‘Wij vullen de vaten met onze Grand Prestige om deze te verrijken met de smaak van het distillaat die in het vat heeft gezeten, en met de smaak van het vat zelf. Dat natuurlijke proces begint traditiegetrouw in het voorjaar, als de temperatuur stijgt en het bier de kans krijgt om alle aroma’s die in het hout liggen opgeslagen aan te spreken. Het mooie is dat je de smaken kan linken aan de regio’s.
Hertog Jan’s meesterbrouwer Gerard van den Broek ondernam de reis naar Schotland om de vier whiskyregio’s en hun smaken beter te leren kennen. ‘Ik was verbijsterd door het rijke smaakpalet,’ zegt hij over de whisky die op het desolate eiland Islay wordt gestookt. ‘Ziltig, als jodium, met gerookte turf en een zweempje verbrand rubber. Je proeft het eiland, de elementen. En dan die mooie lange afdronk! You either hate it, or you have a friend for life.’
Geduld is een schone taak
Het thema van de Vatgerijpt Series ‘Geduld is een schone taak’ is dit jaar, onbedoeld, treffender dan ooit en geldt bij uitstek voor de Grand Prestige Vatgerijpt van Hertog Jan. Vatgerijpt 2020 wordt op 12 september gelanceerd. Vanaf dan zijn de bieren voor € 20 per fles (75 cl) ook online verkrijgbaar via de online brouwerijwinkel van Hertog Jan, inclusief een speciaal ontwikkeld proefglas dat een combinatie is van het tulpvormige bierglas van Grand Prestige en een whiskyglas. Een set van vier flessen (met vier gratis proefglazen) kost € 80. Let op: in eerdere jaren waren alle flessen Vatgerijpt binnen mum van tijd uitverkocht.
In de horeca is Grand Prestige Vatgerijpt exclusief verkrijgbaar bij de leden van het Hertog Jan Genootschap.
OVER HERTOG JAN
Hertog Jan, een van de populairste bierbrouwerijen van Nederland, is gevestigd in de iconische witte brouwerij in Arcen, Limburg. De brouwers van Hertog Jan brouwen al sinds de oprichting bovengistende bieren, vaak omschreven als speciaalbieren. Meermaals bekroond op internationale bierwedstrijden is het bekende speciaalbier Hertog Jan Grand Prestige waar een prachtige smaakontwikkeling plaats vindt door het rijpingsproces. Hertog Jan Pilsener en andere speciaalbieren zoals de verschillende bockbieren, Weizener, Karakter en Tripel blijven ook aan populariteit groeien. Al deze bieren worden met de grootste zorg en aandacht gebrouwen. Kortom bij Hertog Jan wordt alles gedaan ‘Uit Liefde voor Bier’. De naam van het Nederlandse biermerk is een eerbetoon aan Jan Primus, die in de 13e eeuw de Hertog was van Brabant en bekend stond als een levensgenieter pur sang.
Persbericht van (1)
Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop