Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bierliteratuur

Overzicht van boeken, tijdschriften, artikelen, biernieuws, et cetera relevant voor de Nederlandse Biercultuur.

Flink uit de hand gelopen hobby

- Biernieuws -

16 mei 2017
Graafsche Courant
Bekijk inhoud

Bierbrouwer Ed Linnenbank uit Grave heeft een nieuwe stek gevonden voor zijn passie: bij collega-brouwers van Wijchense Schône en Haas. Drie brouwerijen van speciaalbier onder één dak in een bedrijfspand in Wijchen. "Mijn droom blijft echter een eigen brouwerij met proeflokaal in mijn eigen stad, in het oude historische hart van Grave."

GRAVE - "Ik ben thuis in een schuurtje begonnen met bierbrouwen, in een keteltje van twintig liter. Zes jaar later is mijn passie een flink uit de hand gelopen hobby geworden", vertelt de Gravenaar, die bij de gevangenis werkt.

Één dag in de week is hij tussen de brouwketels te vinden. De Speidel Braumeister - een populaire brouwinstallatie - is 575 liter groot. Thuis heeft hij voor zijn experimenten - zoals het uitproberen van nieuwe recepten - nog een 'keteltje' van 50 liter staan. "Met z'n drieën kunnen we de kosten van bijvoorbeeld de inkoop van ingrediënten als mout en hop én de brouwcapaciteit delen. Elke dag wordt hier wel gebrouwen. Een efficiënte en betaalbare oplossing."

Bierbrouwerij Graafsch Genot ontstond tijdens een feestje. "Speciale bieren brouwen, dat moet ik ook kunnen", aldus een Linnenbank die een zelfbrouwpakket aanschafte. Van hobby werd het professioneel.

De namen van zijn speciaalbieren verwijzen naar het roemruchte verleden van de stad. Zoals het zwaar blond bier Aldeweireldt, 9 procent alcoholvolume zwaar. Het was de laatste bierbrouwer, die ruim honderd jaar geleden voor het laatste bier maakte in de Oliestraat. Of de Pothuus Tripel dat refereert aan de kleine schuurtjes achter de stadswoningen waar de ambachtslieden werkten. Verder zijn er de Sint Henricus (8,5 procent), het Graafsch Keteltje (4,5 procent), de Elisabeth dubbel (6,5 procent) of de Witte Reiger (een zomer witbier van 'maar' 5 procent).

"Alle recepten stel ik zelf samen. Verder optimaliseren om tot een perfect bier te komen is het motto, een mooie palet van heel verschillende lekkere bieren. Mijn lekkerste bier? De Elisabeth, mijn meest uitgebalanceerde bier."

Genoemd

Graafsch Genot


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur