Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bierliteratuur

Overzicht van boeken, tijdschriften, artikelen, biernieuws, et cetera relevant voor de Nederlandse Biercultuur.

Vlieland in een flesje - Brouwerij Vlieland in 2017 van start op Vlieland

Persbericht

- Persbericht -

3 augustus 2016
Brouwerij Vlieland
Bekijk inhoud

Met speciaalbieren als ‘Selkie’ en ‘Rampzalig’ is aangetoond dat het mogelijk is een echt Vlielander bier te maken. “Maar we kunnen natuurlijk niet eeuwig met eilander water naar de wal blijven varen,” zegt brouwer Bojan Bajic. In het voorjaar van 2017 start daarom een echte ambachtelijke brouwerij op Vlieland. Brouwerij Vlieland wordt gehuisvest op de meest noordelijke kavel van bedrijventerrein Oosterseveld. Initiatiefnemers Bojan Bajic en Gosse Beerda hebben daarover met Staatsbosbeheer, de huidige eigenaar van deze plek aan de Fortweg, overeenstemming bereikt. “Dit is een buitengewoon geschikte locatie voor deze activiteit,” meent Beerda. “We willen Vlieland in een flesje doen. Een bier dat zoveel mogelijk is gemaakt met eilander ingrediënten. Op deze plek zijn we omringd door prachtige natuur. Omgeving en product smelten hier samen.”

“Staatsbosbeheer biedt graag mogelijkheden voor activiteiten die aansluiten bij onze missie en gedachtengoed,” zegt Tamara Bok, gebiedsmanager Wadden. “Ondernemen met lokale en natuurlijke producten past daar bij.” Staatsbosbeheer kocht de loods op het bedrijventerrein 10 jaar geleden met het idee voor nieuwbouw van het kantoor. Dit kantoor is echter in het dorp gebleven. De laatste jaren werd de loods voor de opslag van werkmateriaal gebruikt. Staatsbosbeheer onderzoekt momenteel alternatieve opslagruimte voor de lange termijn. Staatsbosbeheer wordt met deze overeenkomst eigenaar van de loodsen aan de Fortweg 5a en 5b, die eerder toebehoorden van Bajic en Beerda.

“We zijn schatplichtig aan Henriette Waal,” zegt Bajic. “Gosse en ik liepen al langere tijd met het plan om bier te brouwen, maar Henriette had tijdens ITGWO de primeur. In een mobiele brouwerij ging ze met duinwater, oesters en zeewier aan de slag. Dat leverde een heel smaakvol bier op.”

De komende maanden worden nog een aantal Vlielander speciaalbieren bij de bevriende brouwerij De Naeckte Brouwers gemaakt. Naar verwachting zal Brouwerij Vlieland de eerste volledig op het eiland gebrouwen biertjes in april 2017 kunnen uitleveren aan eilander winkels en horeca.

Genoemd

Fortuna Vlieland


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur