Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bierliteratuur

Overzicht van boeken, tijdschriften, artikelen, biernieuws, et cetera relevant voor de Nederlandse Biercultuur.

Bierliefhebbers opgelet: het Bierkwartier van Wessel en Dafne wordt geen doorsnee zaak

- Biernieuws -

Erik Hagelstein
25 juni 2024
De Gelderlander Doetinchem
Bekijk inhoud

Bierkwartier Doetinchem van Dafne Vrolijk en Wessel Eitjes gaat open.
 
PREMIUM
Bierkwartier Doetinchem van Dafne Vrolijk en Wessel Eitjes gaat open. © Jan den Brink

Bierliefhebbers opgelet: het Bierkwartier van Wessel en Dafne wordt geen doorsnee zaak

Hij is een bierkenner. Zij wist op haar 12de al dat ze ondernemer zou worden. Dafne Vrolijk en Wessel Eitjes openen nu hun eigen zaak in hartje Doetinchem: het Bierkwartier, waar de twee wel 800 (!) biersoorten willen verkopen. ,,Eigenlijk ben je als biersommelier een verhalenverteller.’’
Erik Hagelstein  Laatste update: 25-06-24, 18:19
 
Voor Wessel Eitjes en Dafne Vrolijk gaat op 1 juli een droom in vervulling: een eigen winkel waar ze bier verkopen. De bovenverdieping is de plek voor proeverijen, demonstraties van lokale brouwers en cursussen voor horecapersoneel. ,,Ik wist al op mijn 12de dat ik ooit ondernemer zou worden’’, zegt Dafne Vrolijk (28), die in Leeuwarden de Hogere Hotelschool volgde.
 
 
Het is 2015 als ze elkaar ontmoeten tijdens een vakantie in België. Ze worden een stel. Wessel Eitjes (34) woont al vanaf zijn 9de in Doetinchem. Vrolijk, opgegroeid in Hoorn, volgt hem later. Vanaf september 2023 verzorgen ze samen bierproeverijen en trainingen op locatie. Feestjes, partijen, in kroegen: bier is immers hot.

Geen winkel, maar belevingsplek

Wessel volgt een opleiding tot biersommelier (zytholoog), waarvan het laatste deel in Oostenrijk, bij de Stichting Bieropleiding Nederland. Dafne werkt als gastvrouw en heeft een parttimebaan als officemanager. Als ze langs het leegstaande pand wandelen van de verhuisde Chocolaterie Puur Geluk aan de Nieuwstad, kijken ze elkaar aan: dit is de ideale plek voor hun Bierkwartier.
 
Geen normale winkel, maar een belevingsplek, zoals ze het zelf zeggen. Waar ze op termijn pakweg achthonderd biersoorten willen aanbieden.

Oproep

Ben jij ook net begonnen met een nieuwe zaak en wil je onze lezers laten kennismaken met je bedrijf? Meld je dan aan, inclusief je gegevens (adres + telefoonnummer) naar netopen@gelderlander.nl. Vertel ons wat je precies van plan bent, wat jouw zaak uniek maakt en waarom onze lezers jouw verhaal moeten horen.
Onze collega’s nemen contact op met de meest bijzondere zaken en wie weet sta jij straks met jouw bedrijf in De Gelderlander. 
De fascinatie voor bier gaat ver bij Doetinchemmer Eitjes. ,,Je kunt er zoveel kanten mee op, veel meer dan met een wijnwinkel. De basiselementen van bier zijn water, een suikerbron, meestal mout en hop. Als vierde zou je gist kunnen noemen. Die ingrediënten kun je overal op de wereld vandaan halen, er is een enorme variatie. Ik houd van het vakmanschap, het brouwproces en de geschiedenis. Eigenlijk ben je als biersommelier een verhalenverteller.”

Ervaring bij andere zaken

Hij werkt bij prominente horecazaken als Grandcafé Hendricksen in Doetinchem en Eetcafé De Groes in Zelhem. ,,Daar heb ik veel geleerd. Ik heb er nooit een geheim van gemaakt wat ik van plan was. Een eigen zaak beginnen. Geen café, dat geloof ik wel, maar een bierspeciaalzaak. Ze hebben me daar altijd in gesteund.”
Voor Vrolijk was het even wennen, erkent ze. ,,Ik ben meer van de wijn, maar door Wessel ben ik bier steeds meer gaan waarderen.’’
Vanaf 1 juni zijn ze druk in de weer in het pand, dat eigendom is van ondernemer Claudia Willemsen. Een bevriende kunstenares heeft het brouwproces geschilderd, het werk prijkt aan een muur op de bovenverdieping. Daar komen de proeverijen, voor minimaal acht en maximaal twintig liefhebbers.

‘Hartstikke leuk om te proeven’

Eitjes brouwt niet zelf, hooguit een beetje thuis. ,,Niet voor de verkoop, meer voor de lol.’’ Hij nodigt wel brouwers uit om demonstraties te geven.
Inmiddels zijn twaalf volle pallets met flesjes bier afgeleverd en keurig op de benedenverdieping uitgestald. Er komt nog een handvol zendingen, uit alle windstreken. Eitjes: ,,Je hebt zo ontzettend veel soorten en kleuren. Blauw, rood, groen, zuur, zoet of bitter. Of je ze allemaal lekker vindt is de vraag, smaak is heel persoonlijk. Maar het is wel hartstikke leuk om te proeven, als je van bier houdt.”

Genoemd

Het Bierkwartier Dafne Vrolijk Wessel Eitjes


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur