Facebook  Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bierliteratuur

Overzicht van boeken, tijdschriften, artikelen, biernieuws, et cetera relevant voor de Nederlandse Biercultuur.

Slechte recensies en betalingsachterstanden bij Brouwerij de Engel op de Cuyp: ‘Doet pijn aan mijn horecahart’

- Biernieuws -

Hannah Stöve
13 april 2024
Het Parool
Bekijk inhoud

Slechte recensies en betalingsachterstanden bij Brouwerij de Engel op de Cuyp: ‘Doet pijn aan mijn horecahart’

https://image.parool.nl/242383265/width/750/brouwerij-de-engel-op-de-albert-cuypstraat-ondernemers-en-oud-personeel 750w, https://image.parool.nl/242383265/width/828/brouwerij-de-engel-op-de-albert-cuypstraat-ondernemers-en-oud-personeel 828w, https://image.parool.nl/242383265/width/1080/brouwerij-de-engel-op-de-albert-cuypstraat-ondernemers-en-oud-personeel 1080w, https://image.parool.nl/242383265/width/1280/brouwerij-de-engel-op-de-albert-cuypstraat-ondernemers-en-oud-personeel 1280w, https://image.parool.nl/242383265/width/1920/brouwerij-de-engel-op-de-albert-cuypstraat-ondernemers-en-oud-personeel 1920w, https://image.parool.nl/242383265/width/2480/brouwerij-de-engel-op-de-albert-cuypstraat-ondernemers-en-oud-personeel 2480w" />
http://www.w3.org/2000/svg\" width=\"10\" height=\"8\" viewBox=\"0 0 10 8\" fill=\"none\"><path d=\"M8.722 4.26599H0V3.73399H8.722L5.18 0.863986L5.516 0.471985L9.8 3.99999L5.516 7.52799L5.18 7.13599L8.722 4.26599Z\" fill=\"black\"/></svg>"); display: inline-block; height: 8px; margin-right: 6px; width: 10px;">Brouwerij de Engel op de Albert Cuypstraat. Ondernemers en (oud-)personeel betichten de eigenaar ervan facturen niet te betalen, klanten klagen over eten en service. ‘Het is één en al ellende.’Beeld Gosse Bouma
Op de Albert Cuyp zit Brouwerij de Engel in het karakteristieke pand dat eens restaurant Bazar was. De Engel is nog geen jaar geopend, maar het regent slechte reviews, en talloze mensen klagen over onbetaalde facturen door de eigenaar. ‘Zo’n mooie plek, en dan wordt het op déze manier gerund.’
Hannah Stöve 
Aan het pand op nummer 182 van de Albert Cuypstraat ligt het niet. Sinds ruim een half jaar is Brouwerij de Engel geopend in de enorme, statige ruimte die eerder zestien jaar lang het Midden-Oosterse restaurant Bazar huisvestte.
Je kunt met gemak honderden mensen per dag ontvangen in de voormalige kerk uit 1892. En ook het concept van Brouwerij de Engel zal een hoop mensen aanspreken: een gloednieuwe Amsterdamse brouwerij waar je kunt lunchen, borrelen of dineren in Frans-Baskische stijl.

Agressief en bedreigend

Kortom: deze nieuwe tent, op zo’n prominente plek in De Pijp, heeft alles in zich om heel snel tot een bloeiende horecaonderneming uit te groeien. Maar sinds De Engel open is, regent het reviews van //www.google.com/maps/place/Brouwerij+de+Engel/@52.3557093,4.8926643,17z/data=!4m8!3m7!1s0x47c609e89fbc13d3:0x442bb7e7d20838e7!8m2!3d52.3557061!4d4.8952392!9m1!1b1!16s/g/11nnprq_l2?entry=ttu" target="_blank" rel="noopener" style="color: rgb(215, 34, 54); cursor: pointer; text-decoration: underline solid rgb(215, 34, 54);">één ster op Google Maps. Gasten klagen over een koude, lege zaak, beroerde service en eten dat niet overeenkomt met wat er op de website staat. Het beloofde bier uit de joekels van brouwketels in de zaak is nergens te bekennen, want een vergunning voor de brouwerij is in juli geweigerd door stadsdeel Zuid.
Het commentaar gaat daarnaast regelmatig over nare ervaringen met eigenaar Oscar Mercan. Opvallend is dat de klachten niet alleen van gasten komen, die schrijven over een onvriendelijke kastelein, maar ook van (ex-)personeel, dat klaagt over achterstallige facturen. Mercan zelf ontkent alle aantijgingen (zie kader onder aan de tekst).
Op Facebook is onlangs een groep opgericht van meerdere mensen die zich gedupeerd voelen. Tien mensen delen nu hun verhaal met Het Parool. Ze willen bijna allemaal anoniem blijven, omdat ze niet geassocieerd willen worden met brouwerij De Engel, maar ook omdat ze zeggen eerder agressief en bedreigend te zijn benaderd door Mercan.

Crowdfunding

Een van hen is een bekende Nederlandse speciaalbierbrouwer. Op de crowdfunding waarmee 126.000 euro werd opgehaald wordt hij een van de initiatiefnemers genoemd van De Engel, de ‘meesterbrouwer’ van de zaak. Hij zegt: “In mei 2019 werd ik door Oscar gevraagd om te helpen bij het opzetten van een restaurant met brouwerij. Ik leerde hem kennen als een gepassioneerde, charmante ondernemer met een mooi plan. Dus besloot ik hem te gaan adviseren.”
Helaas verliep het contact met Mercan na een tijdje vrij onprettig – om het mild uit te drukken. “Al onze adviezen werden in twijfel getrokken. Om bier te brouwen heb je bijvoorbeeld écht een waterleiding nodig, en een laboratorium om de kwaliteit in de gaten te houden. Maar dat soort basale dingen waren volgens Oscar allemaal totaal niet nodig.”

Beticht van sabotage

Discussie na discussie volgde, waarbij de toon steeds slechter werd. In chatgesprekken, ingezien door Het Parool, staan tirades van Mercan waarin hij de ondernemer beticht van ‘sabotage’, het sjoemelen met facturen, en hem en een compagnon een ‘hobbyistenclubje’ en ‘viespeuken’ noemt.
De bierbrouwer trok zich voortijdig terug. “Uiteindelijk heb ik 1500 euro gekregen, voor ruim 300 uur werk. We hadden 10.000 euro afgesproken.”
Paul Kramer heeft de installatie die nu in De Engel staat aangesloten. Hij wacht nog steeds op 6000 euro van de 7500 die hij heeft gefactureerd. “Geld dat ik als kleine zzp’er gewoon écht niet kan missen. Normaal zou ik een buffer hebben om zoiets op te vangen, maar door corona ben ik volledig leeggelopen. Het heeft me bijna de kop gekost.”
Wat Kramer erg heeft geraakt, is dat Mercan hem heeft doen twijfelen aan zijn eigen vakmanschap. “Nadat ik klaar was kreeg ik te horen dat ik van alles verkeerd had gedaan, en dat hij extra personeel moest inhuren om mijn fouten op te lossen. Bewijs ervan heb ik nooit gekregen en ik werd ook niet in staat gesteld om iets op te lossen.”

Doelbewust vernield

Oscar Mercan blijkt een verleden te hebben in de horecawereld. In 2005 huurde hij voor botenfestival Sail tientallen jongeren in om voor hem in de catering te werken. Meer dan een half jaar later hadden ze nog steeds niet betaald gekregen, schreef Het Parool in maart 2006.
In 2002, 2003 en 2004 organiseerde hij in het Oosterpark het culinaire festival Food and Faces, maar in 2005 weigerde stadsdeel Oost/Watergraafsmeer een vergunning voor het festival te verlenen, omdat de organisatie er ‘een puinhoop van had gemaakt en er zorgen waren over de veiligheid van bezoekers’, zo schreef Het Parool.
In 2013 runde Mercan het restaurant De Heeren van Groesbeek in de gelijknamige gemeente. De Gelderlander schreef dat hij dat restaurant na een conflict met de pandeigenaar doelbewust compleet vernielde.

‘Kutfactuurtje’

Over De Engel vertellen ondernemers en oud-werknemers nog bedragen te krijgen die variëren van enkele honderden tot duizenden euro’s – en ze vertellen vrijwel allemaal hetzelfde. Na de geleverde diensten bleek er ineens van alles mis te zijn, waarna Mercan weigerde te betalen.
Een ervaren horecaondernemer was bijvoorbeeld weken bezig met het organiseren van twee feesten tijdens Amsterdam Dance Event: hij regelde de dj’s en de licht- en geluidsapparatuur. Toen hij de rekening van bijna 10.000 euro verstuurde, kreeg hij ‘de meest bizarre verwijten te horen’. “Mijn collega’s zouden drugs hebben verkocht op het feest, mensen gratis naar binnen hebben gelaten en drank hebben gestolen vanachter de bar.”
Een 25-jarige bedieningsmedewerker krijgt nog ruim 400 euro voor een week werken. “Ik zou er eigenlijk een paar weken blijven, maar na een week hield ik het voor gezien. Ik kreeg voortdurend klachten van gasten: het bier was niet goed, het eten niet lekker. En ik werd zelf voortdurend afgesnauwd.”
De medewerker heeft meermaals gevraagd om zijn betaling. “Maar ik krijg steeds rare smoesjes te horen. Dat mijn skills zwaar ondermaats waren en dat ik te lang op de wc heb gezeten – en dus wordt mijn ‘kutfactuurtje’ niet betaald. Het is misschien geen enorm bedrag, maar het is wel veel geld voor iemand als ik, die net klaar is met studeren en rond moet komen van zo'n baantje.”

Rechtszaak

Waarom schakelen al deze mensen niet direct een incassobureau in, of stappen ze niet naar de rechter? “Het is trekken aan een dood paard,” zegt een eigenaar van een licht- en geluidbedrijf die nog 7511 euro heeft openstaan. “Iedere keer dat ik vraag om betaling, krijg ik te horen dat dingen niet klaar zijn of aangepast moeten worden. Ik moet telkens wéér extra kosten maken. Terwijl ik niet verwacht dat ik mijn geld ooit nog krijg.”
De vraag is nu of De Engel een bestendige toekomst is beschoren, want ook met de pandeigenaren speelt een conflict. Dat is een Nederlands echtpaar dat in Antwerpen een rekwisietenbedrijf runt en de oude kerk al 25 jaar in bezit heeft – van 2002 tot 2004 baatten ze er zelf café De Engel uit. “Zoals iedereen zijn wij ook om de tuin geleid door zijn in eerste instantie goede indruk,” zeggen zij. “Het is één en al ellende.”

Huurachterstand

Ze willen niet uitgebreid ingaan op de situatie vanwege het lopende hoger beroep in de juridische procedure die zij hebben aangespannen om het huurcontract te laten ontbinden. De rechter oordeelde in september al dat Brouwerij de Engel moest vertrekken, onder andere vanwege een forse huurachterstand en een verbouwing die volgens de rechter ‘nodeloos getraineerd’ werd.
Die uitzetting werd voorkomen doordat na een kort geding tweemaal de huur (à 20.881 euro per maand) werd betaald, net als de borg van 62.643 euro. Maar een huurachterstand is er nog altijd, zegt het echtpaar. “En geen kleine: dat loopt natuurlijk heel snel op.”
Voor de mooie plek op de Albert Cuyp is het vooral ongelooflijk spijtig dat het zo gaat bij De Engel, zeggen mensen uit de horeca. Niels van Horssen, een barman met decennia ervaring die een paar maanden de zaak zou runnen, stopte na twee diensten omdat het er zo’n ‘enorme chaos’ was. “Ik vind het vooral zo ontzettend zonde. Het is zo’n mooie plek, en dan wordt het op déze manier gerund. Dit doet gewoon pijn aan mijn horecahart.”

Reactie eigenaar Brouwerij de Engel

Eigenaar Oscar Mercan van Brouwerij de Engel ontkent in een telefonisch gesprek dat er sprake is van schulden bij hem of zijn bedrijf. “Ik ben aan niemand geld verschuldigd. De Engel is ook niemand iets verschuldigd.” Op de vraag of hij verhalen herkent van zzp’ers die tijdens ADE voor hem hebben gewerkt en zeggen nog duizenden euro’s tegoed te hebben, antwoordt hij: “Ik herken helemaal niets.”
De mensen die zich verenigd hebben in de Facebookgroep, hebben volgens Mercan ‘niets te maken’ met De Engel, en volgens Mercan zijn de slechte reviews ook niet afkomstig van teleurgestelde gasten maar van mensen die ‘kwaad in de zin hebben’ en ‘wraaklustig’ zijn. “Die gaan dan net doen alsof de zaak slecht bier of slecht eten zou verkopen. Dat is onzin.” 
De Engel is volgens Mercan namelijk het slachtoffer van een wraakcampagne. “Er zijn een heleboel mensen geweest die wij hier niet willen hebben met onze doelstellingen. Wij kunnen niet met mensen werken die niet bekwaam zijn.”
Mercan is na dit telefoongesprek ook nog schriftelijk een lijst met concrete vragen voorgelegd. Daar kwam binnen 72 uur geen antwoord op, waarna Het Parool is overgegaan tot publicatie.

Verantwoording 

Het Parool sprak met twaalf mensen over hun ervaringen met Oscar Mercan, in zijn tijd van Brouwerij de Engel (tussen 2019 en nu). Tien van hen hebben nog een rekening openstaan bij De Engel. Van alle bedragen die in dit stuk genoemd worden, zijn de facturen in bezit van Het Parool. Van alle anonieme bronnen zijn de voor- en achternamen bekend bij de redactie. 

Genoemd

Brouwerij de Engel


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2025 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur