Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bierliteratuur

Overzicht van boeken, tijdschriften, artikelen, biernieuws, et cetera relevant voor de Nederlandse Biercultuur.

Liempde krijgt een biertje met oude graansoort spelt van eigen bodem

- Biernieuws -

Nicky Kivits
1 maart 2007

SCHIJNDEL/LIEMPDE - Schijndel heeft eigen hop om bier van te maken. Liempde heeft dan wel geen hop, maar krijgt binnenkort toch zijn eigen biertje. Brouwerij Sint Servattumus in Schijndel heeft er al kratten vol van staan: Liempds Speltbier.

[Foto: Brouwer Toon van der Heijden meet het suikergehalte in het Liempdse bier. foto Clemens Le Blanc]

"Alles wat we tot nu toe gebrouwen hebben, is al verkocht aan winkels", vertelt brouwer Toon van der Heijden van Sint Servattumus trots. Voor het nieuwe biertje is een oude graansoort nieuw leven in geblazen. Het oergewas spelt werd eind 2005 ingezaaid op een van de akkers van melkveehouder Wim Jennissen in Liempde. Hij startte destijds het project Graan-Goed op, om de aloude keten van graanteelt, het malen van koren en het bakken van brood binnen de regio te herstellen. Maar met graan kun je meer doen dan brood bakken. Het spelt is namelijk een erg goede grondstof voor bier. Erg veel speltbier wordt er op dit moment niet meer in Nederland gebrouwen, volgens Van der Heijden. "In Luxemburg en België wordt meer spelt verbouwd en verwerkt tot bier. Ook in Limburg verbouwen ze het. Maar het Liempdse Speltbier is erg speciaal. Het gaat om een oude graansoort die is geteeld op Liempdse grond. En niet zomaar grond, maar op bolle akkers. En die verdwijnen ook steeds vaker." Ook is er Schijndelse hop is in het nieuwe biertje verwerkt. Wanneer het Liempdse Speltbier officieel gelanceerd wordt, weet brouwer Van der Heijden nog niet. "We zijn nog aan het overleggen wanneer het het beste kan. We willen proberen het biertje te presenteren op de Boeremèrt, op tweede paasdag in Liempde. De lancering is in ieder geval in maart. We verwachten binnen een week of drie." Als het Speltbier een succes wordt, komen er meer biersoorten met het Liempdse graan. "De bedoeling is later nog dubbel, triple en een bokbiertje te brouwen met het spelt", weet Van der Heijden te vertellen. "Dat doen we stap voor stap. We willen niet te hard van stapel lopen. Als je te veel producten tegelijk op de markt zet, is de nieuwigheid er ook sneller vanaf."

Genoemd

Bierbrouwerij Sint Servattumus Liempds Speltbier


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2025 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur