Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bierliteratuur

Overzicht van boeken, tijdschriften, artikelen, biernieuws, et cetera relevant voor de Nederlandse Biercultuur.

Vraaggesprek met Alrik de Waardt

- Biernieuws -

13 augustus 2017

Alrik de Waardt

[Foto1]

Mijn naam is Alrik de Waardt en ik ben 29 jaar, getrouwd en vader van ons dochtertje Helena. Ik werk nu bijna 2 jaar bij Maximus en ben begonnen als brouwer. Ik beschouw mijn werk als mijn hobby en een van de leuke aspecten zijn de contacten met en het omgaan met mensen. Ik hou zeer van gezelligheid en mijn motto is: geniet van het leven.

Voorgeschiedenis:
Eigenlijk ben ik gediplomeerd tandtechnicus en dat ambachtelijke werk heb ik 7 jaar gedaan, alleen is dat werk zo fabrieksmatig productiewerk geworden dat ik mijn vakmanschap daar niet langer in kwijt kon. Daarna ben ik geschiedenis gaan studeren bij de Hogeschool van Amsterdam want geschiedenis vind ik heel leuk, alleen het lesgeven was toch niet helemaal mijn ding. Na wat tijdelijk werk om niet van een uitkering gebruik te maken, kreeg ik een baan aangeboden bij Maximus en mede omdat ik een hobbybrouwer ben was dat een schot in de roos.

Werken bij Maximus:
Momenteel brouw ik bij Maximus zelf nog maar sporadisch bier en werk momenteel als barman en als accountmanager. Als accountmanager probeer ik de speciale bieren van Maximus te promoten in horecagelegenheden, slijterijen, supermarkten etc. Daar kan ik mijn kennis van bieren en mijn commerciële inslag goed bij gebruiken. Uiteindelijk is het in ons aller belang een goed florerend bedrijf te hebben en te houden.

Het brouwen:
In het bierbrouwproces doen wij - in het voordeel van ons bier - een aantal dingen op onze eigen manier, zoals het brouwen met stoom. Verder gaat het brouwen geheel handmatig. Elk knopje en kraantje moet - naar inzicht van de betreffende brouwmeester - op het juiste moment bediend worden. Overigens kunnen er - afhankelijk van de individuele brouwer - minuscule verschillen in smaak van ons bier optreden maar dat hoort nu eenmaal bij een ambachtelijke brouwerij.

Smaak en zakelijk:
Brouwers zelf zijn gek op het maken van heel aparte biertjes, maar het moet toch ook goed verkocht kunnen worden. Een factor hierin is de bitterheidsgraad van het bier. Minder bitter bier drinkt vaak makkelijker weg. Misschien met uitzondering van High Hops en Brutus vind ik onze speciale bieren niet echt bitter smaken maar ze hebben wel een goed hoppig aroma. Ik sla dan ook graag een bruggetje tussen de verlangens van brouwers en eisen van sales. Mijn voorgeschiedenis als brouwmeester komt mij hierbij goed van pas.

[Foto2]

Het proeflokaal:
We proberen onze gasten goed en prettig te benaderen en uit de reacties blijkt dat mensen het fijn bij ons vinden. Het helpt zeker ook dat de werksfeer hier - naar mijn mening - van boven tot onder fantastisch is, ik heb dan ook de indruk dat mijn collega’s hier gelukkig zijn. Een puntje van verbetering vind ik dat de inrichting wel wat meer uitstraling kan krijgen.

Sociale inslag van Maximus:
Wat ik ook leuk vindt om te vertellen is dat wij hier - buiten de vaste medewerkers om – ongeveer 10 mensen hebben werken die een bepaalde afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Als zij het werktraject bij ons hebben doorlopen is het de bedoeling dat ze (elders) met hun opgedane kennis en ervaring aan de slag te kunnen gaan.

Toekomst:
Voor de toekomst hoop ik dat onze brouwerij met proeflokaal zo gehandhaafd kan blijven en als wens zou ik graag willen dat we hier in de buurt nog een grote brouwerij konden bouwen om de externe klanten van bier te voorzien.

Adres Maximus Brouwerij
Homepage Brouwerij Maximus
Pratumplaats 2A, Utrecht
030 737 0800

[Foto3]

Genoemd

Maximus Brouwerij Alrik de Waardt


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur