Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bierliteratuur

Overzicht van boeken, tijdschriften, artikelen, biernieuws, et cetera relevant voor de Nederlandse Biercultuur.

In d’n Olie met brouwerij Laveloos

- Biernieuws -

Marjo Peppelaar, Foto’s: Fleur van der Plas
29 juni 2016
Rdazzle

Dit artikel was beschikbaar op: http://www.rdazzle.nl/dn-olie-bierbrouwerij-laveloos/

ETEN & DRINKEN, R-DAZZLING, STADSPRODUCENTEN

[Foto1: Ferry Jongenelen en Bas van Tetering van de Roosendaalse brouwerij Laveloos.]

De opkomst van ambachtelijke hippe brouwerijen en craftbeer horen bij dé foodtrends van de afgelopen tijd. Zelfs bij de Xenos kun je al een doe-het-zelf-setje voor thuis kopen. Maar de bierfanaten van de Roosendaalse brouwerij Laveloos pakken het iets grootser aan. Zij presenteerden vorige week, bij de mannenavond in ’t Wapen van Roosendaal, hun tweede bier, een Tripel met de toepasselijke naam In d’n Olie.

Craftbeer wordt gemaakt door kleine, ambachtelijke brouwerijen. Omdat ze vaak bijzondere en natuurlijke ingrediënten gebruiken en traditionele technieken toepassen proef je in elke craft de creativiteit en de passie.

Laveloos
Ook de Roosendalers achter Laveloos zijn echte bierfanaten. Bas van Tetering, Ferry Jongenelen, Gert-Jan Bierkens, Arno Wagemaker en Kees van Overveld begonnen Laveloos in 2012 nadat ze een bierbrouwclinic gevolgd hadden. ,,Dat werd een soort ranja met gist en water’’, herinnert Bas van Tetering zich. ,,Na een paar keer zijn we zelf recepten samen gaan stellen.’’

[Foto2: In d’n Olie en Sikker van brouwerij Laveloos.]

Inmiddels hebben de mannen twee bieren in productie. Grappig zijn de namen van de bieren. De naam Laveloos was snel gevonden. ,,Zet vijf vrienden die van bier houden bij elkaar en je hebt Laveloos’’, lacht Bas Tetering. Geheel in lijn met de merknaam krijgt ieder nieuw biertje een synoniem voor dronkenschap als naam. Na Sikker en In d’ Olie wordt rond de kerst het derde Laveloos-biertje verwacht: de Kachel! ,,Dat wordt een stout met koffie erin’’, belooft Bas van Tetering. De flesjes hebben ook nog eens hele hippe retro-etiketjes, zodat de biertjes van Laveloos ook gelijk een heel leuk en typisch Roosendaals cadeautje zijn.

Sikker
Sikker is een Indian Pale Ale (IPA), een biersoort die is ontstaan in de koloniale tijd. De in India levende Britse aristocraten ontdekten toen dat hun favoriete bieren de destijds ruim 4 maanden durende zeereis alleen overleefden met een hoger alcoholpercentage en meer hop. De IPA van Laveloos bevat ook grapefruit. ,,Je proeft het citrus echt goed’’, zegt de enthousiaste brouwer Ferry Jongenelen. ,,Het bitter in het bier en het frisse van de grapefruit brengt elkaar echt in balans.’’ Met Sikker zijn de mannen van Laveloos bij wedstrijden voor thuisbrouwers al een paar keer in de prijzen gevallen. Sikker heeft een alcoholpercentage van 7 procent. Tipje? ,,Niet teveel van drinken’’, waarschuwt Bas van Tetering. ,,Anders ben je écht Laveloos.’’

In d’n Olie
Nu is er ook een Tripel van Laveloos: In d’n Olie. Hieraan is koriander toegevoegd. ,,Dat zorgt voor een kruidige twist in de nasmaak’’, vertelt Ferry Jongenelen. Ferry is de man van de recepten bij Laveloos. Waar hij ook is, hij ziet overal wel een biertje in. ,,Loop ik door de supermarkt, zie ik de koffiekoekjes en dan denk ik: dát is een lekker smaak voor een biertje.’’

[Afbeelding: logo]

Studiereis
Alle recepten worden eerst uitgebreid thuis getest, in vaten van 25 liter. Pas als het recept in de ogen van Laveloos perfect is, gaan ze ermee naar buiten. De grote batches laten ze in België bij een ambachtelijke brouwerij produceren. Van de Sikker is inmiddels al 4.500 liter gebrouwen, van In d’n Olie verwachten ze dit jaar ook 1.000 liter te brouwen. Ondertussen blijven de vijf brouwers naarstig onderzoek doen. Bas Tetering: ,,Als ik in een andere stad ben, loop ik altijd even de plaatselijke Mitra binnen om te kijken of er lokale biertjes zijn. Wij proberen echt bijzondere smaken te maken. We gaan ook regelmatig op studiereis. Brouwerijen en biercafés bezoeken in andere steden.’’

Er komt nogal wat kijken bij bierbrouwen. Bas en Ferry lichten het brouwproces toe en dat blijkt behoorlijk ingewikkeld en langdurig. Grappig om te horen is dat de mannen inmiddels met bakker Nagelkerke in gesprek zijn over de vaste bestanddelen (mout) die al in een vroeg stadium uit het bier gefilterd worden. Bas: ,,Daar wil hij misschien brood van gaan maken. Ben benieuwd hoe dat gaat smaken!’’ Al met al levert het brouwproces na een week of 10 een drinkbaar biertje op en bij Tripel duurt dat zelfs nog langer.

Benieuwd naar de biertjes van Laveloos? Ze zijn in Roosendaal te koop bij Slijterij van Dorst en worden geschonken bij de Sjoes, Beer ’n Steak, ’t Wapen van Roosendaal, Eten en drinken bij Sofie en Bruin Café JAXX.

Volg Brouwerij Laveloos op Facebook

 

Genoemd

Brouwerij Laveloos


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur