Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bierliteratuur

Overzicht van boeken, tijdschriften, artikelen, biernieuws, et cetera relevant voor de Nederlandse Biercultuur.

Roosendaalse bierproducenten brouwen live tijdens HapStap

- Biernieuws -

29 mei 2017
Gazet Roosendaal

Artikel was beschikbaar op: http://www.gazetroosendaal.nl/nieuws/algemeen/173272/roosendaalse-bierproducenten-brouwen-live-tijdens-hapstap-

ROOSENDAAL Altijd al een keer zelf speciaal bier willen brouwen? Vragen over een brouwketel, klaren, biergist, stortingen of temperaturen? Drie enthousiaste lokale brouwers brouwen live en vertellen alles over het brouwproces tijdens het HapStap festival vanaf 2 juni.Altijd al een keer zelf speciaal bier willen brouwen? Vragen over een brouwketel, klaren, biergist, stortingen of temperaturen? Drie enthousiaste lokale brouwers brouwen live en vertellen alles over het brouwproces tijdens het HapStap festival vanaf 2 juni.

In 2006 heeft amateurbrouwer Peter Broos tijdens een proeverij van het Roosendaals Biergilde de aanwezige leden geconfronteerd met een door hem thuis gebrouwen bier. Dit bier beviel de lokale proevers zo goed, dat ze dat met HapStap 2006 op de markt hebben gebracht onder de naam ‘Arnulfus Tripel’. De overige speciaalbieren van Arnulfus volgden snel. Dit is ook de sterke verwachting tijdens het komende evenement met de nieuwe lokale bieren van brouwerij Laveloos en brouwerij Hart4bier. De verbinding van deze Roosendaalse brouwerijen? De drie brouwers zijn allen jarenlang lid van het Roosendaals Biergilde in speciaal biercafé de Sjoes.

Het Roosendaals Biergilde heeft zich in de afgelopen jaren sterk ontwikkeld. Naast het vergaren en delen van specifieke bierkennis, zijn daarnaast een zestal leden zich gaan toeleggen op de kennis van het brouwproces. En niet zonder resultaat. Na het regelmatig thuis annexeren van de keuken en / of de badkamer om een speciaalbier te bereiden, hebben de brouwers bij een succesvol smakelijk gerstenat professionele apparatuur aangeschaft of zijn ze in gesprek gegaan met een regionale bierbrouwer om het volume te vergroten. Trots willen de drie brouwers het Roosendaalse publiek gezamenlijk tijdens HapStap hun speciaalbieren vanuit café de Sjoes laten proeven en beleven.

Vanaf 2012 zijn vijf Roosendaalse vrienden al actief als brouwerij Laveloos. Wat begon als een leuk ‘thuisbrouwbierpakket’, is uitgegroeid tot een aantal serieuze hobbybieren waarvan de eerste grote batch voor het speciaalbier Sikker was gereserveerd. Onlangs werd deze IPA goed ontvangen tijdens de introductie in biercafé de Sjoes. Het fruitige en bittere bier stond al snel op de lokale bierkaarten en in de schappen van verschillende drankenhandelaars. Met succes werd maar liefst 2000 liter gebrouwen, dat snel de weg naar de afnemers vond. De komende periode gaan van deze heren meer bieren het publieke daglicht zien waaronder een pils, een van de moeilijkst te brouwen biervarianten. Fraaie biernamen als Kachel, Hangover en Droppie zullen de hedendaagse liefhebber gegarandeerd tot de verbeelding spreken.

Nadat in 1940 de laatste bierbrouwerij "De Driehoek" zijn deuren heeft gesloten is er lang tijd geen brouwerij meer geweest in Roosendaal. Sinds 2014 is er weer een kleinschalige huisbrouwerij aanwezig, die zich toelegt op de productie van speciaalbier met de aandacht en interesse van de natuurlijke grondstoffen in het bier. Hierdoor heeft elk bier een unieke maar bovenal bijzondere smaak. Brouwer Maurice Hermans wil het Roosendaalse publiek kennis laten maken met de niet standaard smaken op het gebied van bier, door het brouwen van eigen unieke receptuur en toch door klein en ambachtelijk te blijven. Het speciaalbierenassortiment bestaat onder andere uit de Jumelage, een American Pale Ale en geregeld een experiment van een onbekendere bierstijl. Deze producten zijn op enkele bijzonder bierlocaties verkrijgbaar.

In 2016 bestond Arnulfus Bier, een onderdeel van Cerevisiam Bibat, officieel 10 jaar. Dat was voor de vier heren weer een goede reden om een nieuw speciaalbier te lanceren. Dit keer een zwaar degustatiebier: een imperial stout. Onlangs hebben de leden van het Roosendaals Biergilde tijdens een blindproefavond verschillende thuis gebrouwen creaties geproefd. Het winnende en smakelijke resultaat is in groot volume gebrouwen en onder de naam Zeer Stoute Arnulfus tijdens HapStap te proeven.

Een mooi Roosendaals gevarieerd bierpallet van drie proefglaasje wordt in het Pinksterweekend tijdens HapStap aangeboden aan de liefhebbers van een unieke smaakbeleving. Het resultaat van het speciaal bier dat tijdens HapStap live gebrouwen wordt, is na ca. 8 weken te proeven.

Genoemd

Roosendaals Biergilde Brouwerij Laveloos Hart4Bier Arnulfus Bier


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur