Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Personen

Kaspar Peterson

Kaspar Peterson is een Nederlands basgitarist, componist en bierbrouwer. Hij is de oprichter van Brouwerij 't IJ te Amsterdam.

In 1977 werkte Peterson op de collectieve boerderij Pantagnone in Italië. Terug in Amsterdam begon hij te experimenteren met bierbrouwen. De daarvoor benodigde kennis deed Peterson geleidelijk aan op tijdens tochtjes naar België, waar zijn band Door Mekaar vaak optrad. Zijn bier werd steeds beter en vond aftrek bij familie, vrienden en in alternatieve cafés. Een thuisbrouwer was destijds in Nederland strafbaar. Daarom deed Peterson maar alsof zijn bier afkomstig was van de fictieve Belgische brouwerijen Cnoop en Claesen te Brussel.

Als componist van Drukwerk's Je Loog Tegen Mij ontving Peterson een bescheiden kapitaaltje. Intussen werd zijn illegale brouwerij te groot voor zijn bescheiden huurwoning en zocht hij een bedrijfspand. Zijn oog viel op een voormalig gemeentelijk badhuis dat gehuurd kon worden van het gemeentelijk grondbedrijf. Hier werd Brouwerij 't IJ gevestigd. In november 1985 brouwde hij zijn eerste bier in de nieuwe brouwerij.

In 2008 verkocht Kaspar de brouwerij aan de Amsterdamse café-eigenaren Patrick Hendrikse en Bart Obertop.

Eigenaar (historie)

Brouwerij 't IJ

Brouwer (historie)

Brouwerij 't IJ


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop:

-- Adverteerders --

© 2017-2023 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur