Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bierbrouwerij Oijen

Brouwerij

Distilleerderij

Opgericht: 1989

Namen

(1989-2015) Speciaalbierbrouwerij Oijen
(2015-) Bierbrouwerij Oijen

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: BeerAdvocate Brewver Facebook Instagram Pinterest Ratebeer Twitter Untappd Webshop Website Website Youtube

KvK-registratie: Bierbrouwerij Oijen B.V. (72011629)

- Webshop voor online verkoop (2019 - )

Contactgegevens

Provincie: Noord-Brabant

Telefoon: 0412-492217
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Brouwerspad 14
5397 GG Lith (gemeente Oss)

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Nee
Rondleidingen: Ja

Horeca


Geschiedenis

D'n Osche Brouwer

Aanvankelijk opereerde de brouwerij onder de naam Bierbrouwerij D'n Osche Brouwer. De brouwerij werd opgericht op 1 mei 1991, toen nog als hobbybrouwerij. Initiatiefnemer was de uit Macharen afkomstige PietKees Roeland (1957). PietKees raakte al vrij snel besmet met het brouwvirus en hield zich hier aanvankelijk hobbymatig mee bezig. In Bolsward volgde hij de opleiding voor levensmiddelentechnologie met als specialisatie 'Drank'. Zijn enthousiasme voor het brouwersvak werd aangewakkerd door een docent die bij Heineken had gewerkt. Hij doorliep een stage bij Oranjeboom in Rotterdam. Er ging wat tijd overheen voordat hij daadwerkelijk in het brouwersvak rolde. Na de militaire dienst kwam hij in de horeca terecht. Hierna trad hij in dienst bij een Nijmeegs bedrijf in babyvoeding, alwaar hij werkzaam was als kwaliteitsinspecteur. Onder de naam 't Oske kwam het eerste commerciële bier uit de brouwketels vloeien. Het bier werd verkocht bij slijterij annex wijnhandel De Smit in Oss. Later werd Ambrosius aan het assortiment toegevoegd. De brouwerij richt zich op de regio en heeft vooralsnog niet de intentie om landelijk dekkend te worden. Het bier wordt dan ook voornamelijk afgezet bij regionale horeca-gelegenheden en drankhandels. De gewenste brouwerij in Oss, de vroegere woonplaats van PietKees, zou er uiteindelijk niet komen. De gemeente Oss zag kennelijk geen heil in de plannen. Toen PietKees nog woonachtig was in Oss brouwde hij in zijn garage. Er was toen al vraag naar rondleidingen, maar zijn kleine garage was hiervoor niet geschikt.

Speciaalbierbrouwerij Oijen

De brouwerij is gelegen op een sfeervolle locatie in het zicht van de Maas ongeveer 10 kilometer ten noorden van Oss, precies op de grens van de kerkdorpen Oijen en Macharen. De brouwerij is gevestigd in een voormalige koeienstal van een boerderij die eigendom is van brouwer PietKees Roeland, vader van drie zonen: Skip (1989), Fokke (1990) en Jop (1991). De oude drinkbakken in het proeflokaal herinneren nog aan de dorst van de koeien. De mestput is omgebouwd tot brouwruimte en een huistap verzorgt nu de dorst van de gasten.

In 2002 werd de naam veranderd in Speciaalbierbrouwerij Oijen. De professionalisering werd een feit toen de brouwerij op 17 mei 2002 officieel werd geopend door de burgemeester van Lith: mevrouw van Hoek-Martens. Op dat moment werd er op locatie aan de Oijense Bovendijk al drie jaar gebrouwen maar puur hobbymatig. Sinds 2002 wordt er 2000 liter bier per week gebrouwen. Het bier wordt getapt in het proeflokaal van de brouwerij.

Bierbrouwerij Oijen

Begin 2015 deden PietKees en Carlette (1956) Roeland de brouwerij over aan hun oudste zoon Fokke en zijn vriendin Lonneke van der Locht. De naam van de brouwerij werd gewijzigd van Speciaalbierbrouwerij Oijen naar Bierbrouwerij Oijen. In 2014 werd er 500 hl bier gebrouwen.

Vanaf 2018 produceert de brouwerij in Lith en wordt de oude mestput waar eerst werd gebrouwen nu gebruikt als distilleerderij voor Jan Limoen. Thissen's Brouwerij Lith en Bierbrouwerij Oijen brouwen gezamenlijk in dezelfde brouwerij in Lith.

Eigenaren

(2012-heden)
(2015-heden)
(n.b.-2015)

Brouwers

(n.b.-n.b.)

Bieren (22)

Regulier assortiment


Overig

Niet meer gebrouwen bieren (15)

Regulier assortiment


Overig

In het nieuws

-- Adverteerders --

© 2017-2022 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur