Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bierbrouwerij Oijen

Brouwerij

Distilleerderij

Opgericht: 1989

Namen

(1989-2002) Bierbrouwerij D'n Osche Brouwer
(2002-2015) Speciaalbierbrouwerij Oijen
(2015-) Bierbrouwerij Oijen

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: BeerAdvocate Brewver Facebook Instagram Pinterest Ratebeer TikTok TripAdvisor Twitter Untappd Webshop Website Website Youtube

KvK-registratie: Bierbrouwerij Oijen B.V. (72011629)

- Webshop voor online verkoop (2019 - )

Contactgegevens

Provincie: Noord-Brabant

Telefoon: 0412-492217
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Oijense Bovendijk 61
5394 LA Oijen (gemeente Oss)

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Ja
Openingstijden:
lente (april en mei):
maandag, dinsdag en woensdag gesloten
donderdag t/m zondag vanaf 11.00 uur
zomer (juni tot september):
7 dagen per week vanaf 11.00 uur
einter (oktober tot april):
maandag, dinsdag en woensdag gesloten
donderdag t/m zondag vanaf 11.00 uur
 
Rondleidingen: Op afspraak.
Bierverkoop: Ja

Horeca

Restaurant Bierbrouwerij Oijen

Geschiedenis

De uit Macharen afkomstige initiatiefnemer PietKees Roeland (1957), vader van drie zonen: Skip (1989), Fokke (1990) en Jop (1991), raakte al vrij snel besmet met het brouwvirus. In Bolsward volgde hij de opleiding voor levensmiddelentechnologie met als specialisatie Drank. Zijn enthousiasme voor het brouwersvak werd aangewakkerd door een docent die bij Heineken had gewerkt. Hij doorliep een stage bij Oranjeboom in Rotterdam. Er ging wat tijd overheen voordat hij daadwerkelijk in het brouwersvak rolde. Na de militaire dienst kwam hij in de horeca terecht. Hierna trad hij in dienst bij een Nijmeegs bedrijf in babyvoeding, alwaar hij werkzaam was als kwaliteitsinspecteur. De hobbybrouwerij van PietKees opereerde sinds 1989 onder de naam Bierbrouwerij D'n Osche Brouwer. PietKees was destijds woonachtig in Oss en brouwde er in zijn garage. Er was toen al vraag naar rondleidingen, maar zijn kleine garage was hiervoor niet geschikt. De brouwerij werd op 1 mei 1991 officieel ingeschreven in het register van de Kamer van Koophandel. Op dat moment was de brouwerij echter nog altijd een hobby. De gewenste brouwerij in Oss, de vroegere woonplaats van PietKees, zou er uiteindelijk niet komen. De gemeente Oss zag kennelijk geen heil in de plannen.

Onder de naam 'n Oske kwam het eerste commerciële bier uit de brouwketels vloeien. Het bier werd verkocht bij slijterij annex wijnhandel De Smit in Oss. Later werd Ambrosius aan het assortiment toegevoegd. De brouwerij richt zich op de regio en heeft vooralsnog niet de intentie om landelijk dekkend te worden. Het bier wordt dan ook voornamelijk afgezet bij regionale horeca-gelegenheden en drankhandels.

De brouwerij is gelegen aan de Oijense Bovendijk, een sfeervolle locatie in het zicht van de Maas ongeveer 10 kilometer ten noorden van Oss, precies op de grens van de kerkdorpen Oijen en Macharen. De brouwerij is daar gevestigd in een voormalige koeienstal van een boerderij die eigendom is van brouwer PietKees. De oude drinkbakken in het proeflokaal herinneren nog aan de dorst van de koeien. De mestput werd omgebouwd tot brouwruimte en een huistap verzorgde de dorst van de gasten.

In 2002 werd de naam gewijzigd in Speciaalbierbrouwerij Oijen. De professionalisering werd een feit toen de horeca-locatie op 17 mei 2002 officieel werd geopend door de toenmalige burgemeester van Lith: mevrouw Ria van Hoek-Martens. Op dat moment werd er op locatie aan de Oijense Bovendijk al drie jaar gebrouwen, echter puur hobbymatig. In 2002 werd er 2000 liter bier per week gebrouwen.

Vanaf 2015 staan PietKees en Carlette (1956) minder op de werkvloer. Hun zonen Jop en Fokke en zijn vriendin Lonneke van der Locht nemen het roer over. De naam van de brouwerij werd gewijzigd in Bierbrouwerij Oijen.

In 2018 werd een samenwerking aangegaan met Thissen's Brouwerij Lith en werden de bieren aldaar gebrouwen. De oude mestput waar eerst werd gebrouwen, wordt sinds 2016 gebruikt als distilleerderij voor onder ander Jan Limoen Limoncello. Distillateur Jop zwaait er de scepter.

Per 1 januari 2022 stopte de samenwerking met Thissen's Brouwerij Lith.

Eigenaren

(2015-heden)
(1989-2015)

Brouwers

(2015-heden)
(1989-2018)

Bieren (15)

Regulier assortiment

Oijens Amber Oijens Blond Oijens Bokbier Oijens Donker Oijens IPA Oijens Kaboem Oijens Lentekriebel Oijens Pils Oijens Witbier Winterbier

Overig

B.B.Quality Blond Help Henk De Winter Door Kerst Tripel Papa Bier Prominent Oijen

Niet meer gebrouwen bieren (25)

Regulier assortiment

De Poort van Megen De Sas van Lith Shii-Take Bier Speltbier uit Ravenstein

Overig

Ambrosius Bokkig Boxmeers Bokje D'n Osse Frater Amber D'n Osse Frater Blond D'n Osse Frater Donker De Vunder van Machurre Eikelbier Grippenbier Heftig Jaap Jop Kluytmans Bokbier Maas en Waals's Pöoke Bier Met Mate n Oske N'Oske Nulands Plientje Oijens Boven Bier Openingsbier Blond Openingsbier Donker PKaatje Prominent Bockbier

In het nieuws

Oude logo's


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur