Facebook Twitter

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Brouwerij Vandeoirsprong

Brouwerij, Museum, Horeca

Brouwerijverhuurder

Namen

(2002-2015) Brouwerij Oirschots Bier
(2015-) Brouwerij Vandeoirsprong

Opgericht: 2002

Telefoon: 0499-572002
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Facebook Instagram Twitter Untappd Website Youtube

Statutaire naam KvK: De Brouwerij Van de Oirsprong B.V. (62903470)

Vestigingsadres

Koestraat 20
5688 AH Oirschot

Proeflokaal : Ja
Rondleidingen: Ja

Provincie: Noord-Brabant

Aangesloten bij

CRAFT

Geschiedenis

Brouwerij Oirschots Bier (2002 - 2015)
De brouwerij werd officieel geopend op 25 augustus 2002. De aloude Oirschotse brouwerij De Kroon is per 1 januari 2002 opgegaan in Bavaria. De neven Gerard en Matthieu de Kroon voerden de directie. In augustus 2002 maakte Gerard een bescheiden doorstart in de brouwerij aan de Koestraat. Bij machinefabriek De Gouwe in Gouda werden vijf tanks en een keteltje gekocht. Kroon Bier mag er niet meer worden gebrouwen, maar het maken van Oirschots bier kon niemand hem verbieden. In de oude boeken van vader Louis en oom Ad vond hij een recept voor een bovengistende 'kruising' tussen de biersoorten Amber en Kölsch. Hij gebruikte hiervoor een Duitse gist. De tot Brouwerij Oirschots Bier herdoopte Brouwerij De Kroon maakt 200 liter per brouwsel. Het bier is in principe alleen beschikbaar voor bezoekers. In een deel van de gebouwen staan nog de koperen bierketel en andere benodigdheden voor het brouwproces; de lege plekken zijn opgevuld met attributen die De Kroon intussen heeft aangekocht. De wanden zijn versierd met bierreclames, foto's en krantenpublicaties uit de historie van de brouwerij. Gerard de Kroon, rechtstreekse afstammeling van grondlegger Cornelis Dielisse de Croon, kwam rond 1970 samen met zijn neef Matthieu in het bedrijf. Zijn kennis wil hij tijdens rondleidingen in het museum overdragen op bezoekers.

Brouwerij Vandeoirsprong (2015 - heden)
In 2015 werd een nieuwe brouwinstallatie geplaatst. Deze installatie werd overgenomen van Brauhaus Schillerbad die stopten met brouwen. De naam van de brouwerij werd in 2015 gewijzigd van Brouwerij Oirschots Bier naar Brouwerij Vandeoirsprong.

Gerard de Kroon, 9e generatie brouwer van familie de Kroon, is nog steeds actief betrokken bij de brouwerij. Van zijn ruime ervaring in het brouwvak wordt graag gebruik gemaakt. Sinds januari 2017 brouwt Gerard op veler verzoek ook weer kleine batches bier boven in de kleine brouwerij. Telkens een oud recept uit zijn fameuze familiereceptenboek.


Brouwerij Vandeoirsprong, 2019

Eigenaren

Brouwers

Brouwers (historie)

Bieren (16)

Niet meer gebrouwen bieren (6)

Etiketbieren (1)

-- Adverteerders --

© 2017-2019 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur