Facebook Twitter

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Koninklijke Grolsch Brouwerij N.V.

Brouwerij

Opgericht: 1615
Telefoon: 053-4833333
Fax: 053-4833114
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Provincie: Overijssel

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Facebook Instagram Instagram Instagram Website Youtube

KvK-nummer: 06023267

Vestiging Grolsche Bierbrouwerij Nederland

Bezoekadres:
Brouwerslaan 1
7548 XA Enschede

Proeflokaal: Nee
Rondleidingen: Ja

Postadres:
Postbus 55
7500 AB Enschede

Vestiging Grolsche Bierbrouwerij Groenlo

Bezoekadres:
Eibergseweg 10
7141 CE Groenlo (gemeente Oost Gelre)
Gesloten

Vestiging Grolsche Bierbrouwerij Enschede

Bezoekadres:
Brouwerijstraat 1
7523 XC Enschede
Gesloten

Vestiging Grolsche bierbrouwerij

Postadres:

Gesloten

Vestiging Brouwerij De Klok

Bezoekadres:
Kevelderstraat 12
Groenlo (gemeente Oost Gelre)
Gesloten

Aangesloten bijGeschiedenis

Bierbrouwerij Grolsch begint haar bedrijfsgeschiedenis met de oprichting van een brouwerij aan de Kevelderstraat in Groenlo door Willem Neerfeldt in 1615. Zijn schoonzoon, gildemeester Peter Cuyper, laat een uitgebreid archief na waarmee hij zijn naam in de Nederlandse biergeschiedenis heeft gevestigd. In de eeuwen daarna gaat de brouwerij over van vader Peter op zoon Garrit (in 1734) op zoon Harmen Jan (in 1755) op schoonzoon Gerard Harperink (in 1806) en diens zonen Petrus en Wilhelm (in 1822). Deze laatsten besluiten tot uitbreiding en bouwen in 1876 een nieuwe brouwerij aan de Eibergseweg, die in 1888 door Gerhard Harperink, de zoon van Petrus, wordt overgenomen. Het is niet duidelijk in hoeverre de brouwerij, die al rond 1850 "De Klok" werd genoemd, aan het eind van de negentiende eeuw deelnam of concurrentie ondervond van de opkomst van het bovengistende Beiersch bier. Het is wel bekend dat de omzet van de brouwerij in deze periode zeer sterk daalde.

In 1895 koopt Theodorus Johannes (Theo) de Groen brouwerij De Klok. De Groen, zoon van de Zevenaarse brouwer Theodorus Wesselus de Groen, was tot op dat moment werkzaam bij brouwerij De Boog in Utrecht. Na de eeuwwisseling wordt meer aandacht gevestigd op het merk Grolsch, onder andere met de advertentie "Grolsch bier, het bier der toekomst" en "in de verzegelde bekende halve liters (beugel)flesschen". Op 3 mei 1922 fuseert Brouwerij De Klok uit Groenlo met de Enschedesche Stoombierbrouwerij. Beide vestigingen gaan verder onder de naam "N.V. Bierbrouwerij De Klok Enschede-Groenlo" en in beide vestigingen wordt voortaan Grolsch bier gebrouwen. Ruim dertig jaar later, in 1954, wijzigt de naam opnieuw in Grolsche Bierbrouwerij N.V. Enschede-Groenlo. In de Enschedese vestiging wordt het bier voor de binnenlandse markt gebrouwen, in Groenlo dat voor de export.

Grolsch ontwikkelt zich tot een internationale onderneming met overnames van de Duitse Wickuler Groep (1990), de Britse Ruddles Brewery Ltd. (1992) en de joint venture van Grolsch (UK) Ltd. samen met BASS PLC. (1994). In 1995 wordt het Nederlandse distributiebedrijf Maes B.V. in Stamproy overgenomen, neemt Grolsch een belang van 15% in de Gulpener Bierbrouwerij en in 1999 wordt mouterij Ibis in Kloosterzande overgenomen. Bij het honderdjarig jubileum van de brouwerij, sinds de aankoop door Theo de Groen, verwerft de brouwerij in 1995 het predikaat Koninklijk en verandert de naam in Koninklijke Grolsch Brouwerij N.V.

In 2004 wordt een nieuwe brouwerij geopend aan de Brouwerslaan 1 in Enschede. De oude vestigingen in Groenlo en Enschede worden gesloten. Kort daarna, in 2008, wordt de brouwerij overgenomen door de Zuid Afrikaans-Amerikaanse Brouwerijconcern SAB Miller. Wanneer SAB Miller en AB Inbev besluiten te fuseren, moet het vanwege concurrentiebeding enkele merken afstoten en komt Grolsch opnieuw in de verkoop te staan. Vanaf oktober 2016 maakt Grolsch deel uit van de Japanse Asahi Group.

Eigenaren/directie (3)

Brouwers (3)

Bieren (34)

Niet meer gebrouwen bieren (41)

Etiketbieren (1)

Niet meer gebrouwen etiketbieren (1)

-- Adverteerders --

© 2017-2018 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur