Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Stadsbierbrouwerij Apeldoorn

Brouwerijhuurder

Opgericht: 1999
Gestopt: 2018

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Brewver Facebook Instagram Ratebeer Untappd

Provincie: Gelderland

Postadres

Apeldoorn

Geschiedenis

De Stadsbierbrouwer(ij) Apeldoorn werd opgericht op 1 januari 1999 met als doel op kleine schaal het ontwikkelen van nieuwe bierrecepten. Ton Fisser leerde bierbrouwen bij de Amateur Wijnmakers Apeldoorn (AWA'85), alwaar hij les kreeg van Bertus Kamphuis. In 1999 koos een jury een recept van Ton Fisser als Apeldoorns Stadsbier. Het bier werd gebrouwen met behulp van de brouwfaciliteiten van Bierbrouwerij De 3 Horne in Kaatsheuvel. Na dit succes besloot Ton Fisser Stadsbierbrouwerij Apeldoorn op te zetten. De meeste bieren van de brouwerij zouden later worden gebrouwen in Kaatsheuvel.

Samen met een medelid van AWA'85 werd een mobiele brouwinstallatie ontwikkeld. Met deze installatie - met een capaciteit van 60 liter - werden in de vrije tijd recepten ontwikkeld. In 2009 werd er in de binnenstad van Apeldoorn een pand gekocht door dertig Apeldoorners met een groot hart voor Apeldoorn. Deze Apeldoorners hebben samen geld verzameld om het museum Het Achterom te kunnen kopen. De gemeente was zeer verheugd dat het pand nu behouden zou blijven voor de binnenstad en juichtte de plannen, die de initiatiefnemers hadden met het pand, alleen maar toe. Het pand werd helemaal opgeknapt, waarna sinds 2010 de brouwerij en een proeflokaal in het pand onderdak vonden. De brouwerij heeft de beschikking over drie vaten van 250 liter waarin de brouwsels kunnen rijpen.

Op 13 oktober 2018 kwam Ton Fisser te overlijden. De brouwactiviteiten waren toen al enige tijd gestaakt.

Eigenaren

(1999-2018)

Brouwers

(1999-2018)

Niet meer gebrouwen bieren (21)

Apeldoorns Bockbier Apeldoorns Patertje Apeldoorns Stadsbier Apeldoorns Tripel Apeldoorns Winterbier Apeldoorns Witje Barnevelds Kerstbier Barnevelds Witje Boorn's Biertje Bruisend Apeldoorn Hoenderloo's Amber Hoenderloo's Tripel Hoenderloo's Wit Klarenbeeks Möllebier Landal Greenparks Bier Leusden's Pintje Martineus De Schijn-heilige The Greenstreet Boys Turks Feestbier Veluws Biertje Vlearmoesbiertje

Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur