Facebook Twitter

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bierbrouwerij Volendam

Brouwerij

Webshop, Brouwerijverhuurder

Opgericht: 2000

Namen

(2000-2017) Bierbrouwerij 't Vølen
(2017-) Bierbrouwerij Volendam

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Facebook Instagram Ratebeer Untappd Webshop Website

KvK-registratie: Bierbrouwerij Volendam B.V. (69344450)

Contactgegevens

Provincie: Noord-Holland

Telefoon: 06-53560875
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Morseweg 12
1131 PK Volendam (gemeente Edam-Volendam)

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Nee

Aangesloten bij

CRAFT

Geschiedenis

Initiatiefnemers bij de oprichting van deze brouwerij waren Kees Jonk (1951), Martin Veerman (1965) en Theo van de Voorde (1947). Theo was destijds voorzitter van Amateurbierbrouwersvereniging 't Wort Wat. Theo's interesse in het brouwen van bier zette hem ertoe aan om in 1985 een cursus bierbrouwen te volgen, maar ook het wijn maken had destijds zijn interesse. Zoals de meeste thuisbrouwers begon ook Theo met moutextractblikken. Zijn interesse in het brouwen van bier groeide en hij besloot eerst donateur en later lid te worden van Bierbrouwvereniging De Roerstok in Tilburg. Daar werd hij ooit nog eens clubkampioen met een zelfgebrouwen tripel. Theo besloot zelf brouwcursussen te geven en richtte uiteindelijk in september 1994 Amateurbierbrouwersvereniging 't Wort Wat op, die uitgroeide tot een vereniging van ongeveer 130 leden (in 2001). Bij een brouwcursus in Volendam leerde Theo Kees Jonk en Martin Veerman kennen. Met een groepje uit Volendam richten ze een brouwclubje op met de naam 't Ken Net. Niemand had destijds een brouwinstallatie, maar gezamenlijk hadden ze een brouwruimte met twee brouwsets. Kees en Martin waren zeer enthousiast en speelden met de gedachten een eigen brouwerij te beginnen. Kees Jonk had een stukadoorsbedrijf en in het achterste gedeelte van zijn bedrijfspand was een afgesloten ruimte waar plaats zou zijn voor een brouwerij. Theo werd gevraagd mee te doen, maar Theo zag zijn toekomst in de oprichting van een brouwcafé in Hoofddorp. Een brouwinstallatie kon hij overnemen van de Scheldebrouwerij, maar een pand werd een groter probleem. Kees benaderde Theo opnieuw en nu hapte Theo toe en trad toe tot de VOF.

In februari 2000 werd de brouwinstallatie geleverd en geïnstalleerd door Peter van de Eijnden van de Scheldebrouwerij. De brouwerij werd officieel geopend op 15 juli 2000. In 2000 werden er 32 brouwsels van 500 liter en 10 brouwsels van 400 liter gemaakt. Een totaal van 200 hl. In 2001 groeide het volume naar ongeveer 250 hl. Theo was verantwoordelijk voor de receptuur en het brouwproces, was inkoper en deed het voorraadbeheer. Kees was de beheerder van het pand, regelde de financiën en de logistiek. Martin - in het dagelijks leven werkzaam als verkoper - deed de marketing, de PR en was verantwoordelijk voor de verkoop van het bier. De brouwerij werkte niet met een distributeur. Kees Jonk bracht de bieren met een busje rond.

Met ingang van 1 januari 2001 werd een medewerker aangenomen voor een aantal uren per week, wiens oorspronkelijke beroep muzikant is. Met muziek was hij doorgaans in het weekeinde bezig, terwijl hij doordeweeks enkele dagen, meestal samen met Theo, in de brouwerij werkte. Theo trad in februari 2001 af als voorzitter van Amateurbierbrouwersvereniging 't Wort Wat om meer tijd vrij te kunnen maken voor de brouwerij.

De naam van de brouwerij komt voort uit het feit dat er een veulen voorkomt in het wapen van Volendam.

In 2001 werd 50% van de brouwsels op fles afgevuld, terwijl de andere helft werd afgevuld in fusten van 20 liter. Begin 2002 trok Theo van de Voorde zich terug uit de brouwerij. Over 2004 steeg de omzet met 25% ten opzichte van 2003. In 2007 haakte Martin Veerman af. Vanaf dat moment hanteerde Kees Jonk alleen de roerstok.

Eigenaren

(2000-heden)

Brouwers

(2000-heden)
(2018-heden)

Bieren (12)

Regulier assortiment

Niet meer gebrouwen bieren (2)

Regulier assortiment


Overig

In het nieuws

-- Adverteerders --

© 2017-2021 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur