Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bierbrouwerij De Roskam

Brouwerij

Opgericht: 1847
Gestopt: 1934

Provincie: Limburg

Vestigingsadres

Schoolstraat Horst (gemeente Horst aan de Maas)

Geschiedenis

Bij zijn huwelijk in 1847 was Hendrik Vullinghs bierbrouwer in Horst. Het gebouw aan de Schoolstraat, waar zijn brouwerij was gevestigd, dateert ook van rond die tijd. Toen Hendrik Vullinghs overleed in 1859, zette zijn weduwe Hendrika Tacken de brouwerij voort. In 1861 hertrouwde ze, met landbouwer Jacobus Vos. Samen namen ze in 1883 Brouwerij De Hees uit Sevenum over.

Uit het huwelijk met Hendrik Vullinghs had Hendrika Tacken twee zonen die brouwer werden. Jan 'Sjang' Vullinghs werd eigenaar van de brouwerij in Sevenum. Pieter Willem Vullinghs bleef in Horst. Hij was naast brouwer ook lid van de gemeenteraad van Horst. Kort na elkaar overleden Hendrika Tacken (1898), Jacobus Vos (1901) en Pieter Willem Vullinghs (1901), waarna de brouwerij in handen kwam van Pieters weduwe Maria Janssen. Later werd zij bijgestaan door hun zoon Jacques Vullinghs.

Het is niet bekend wanneer De Roskam is gestopt als bierbrouwerij. Vermoedelijk werd rond de eeuwwisseling al weinig bier zelf meer gebrouwen en diende De Roskam voornamelijk als bottelarij en afzetpunt van het bier dat afkomstig was uit de brouwerij van Sjang Vullinghs. Desalniettemin was Jacques Vullinghs een van de leden van de Nederlandschen Brouwersbond afd. Venray, die in 1917 bekend maakten dat zij genoodzaakt waren ten hoogste twee soorten bier te brouwen, een donker en een licht bier, en dit te verkoopen aan een minimumprijs.

In 1934 werd Vullinghs Bierhandel ingeschreven in de Kamer van Koophandel van Limburg. De Skol Brouwerijen verwierven in 1973 de licentierechten voor het bottelen en verhandelen van de Coca-Cola-produkten in de provincie Limburg van de bottelmaatschappij Vujanti BV in Horst. Vujanti omvatte de gecombineerde produktie- en handelsactiviteiten van de firma's Vullinghs in Horst, Janssen in Venlo en Timmermans in Heijen.

Eigenaren


-- Adverteerders --

© 2017-2022 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur