Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bierbrouwerij 't Scheepje

Brouwerij

Opgericht: 1612
Gestopt: 1912

Etiketten: Bieretiketten.nl

Provincie: Noord-Holland

Vestigingsadres

Scheepmakersdijk Haarlem

Geschiedenis

Dirck Diricksz was in 1612 brouwer van het Scheepje aan de Scheepmakersdijk in Haarlem, de tegenwoordige Houtmarkt. Mogelijk was de brouwerij een voortzetting van brouwerij De Vogel Struijs uit 1351, maar de relatie tussen beide brouwerijen is onduidelijk. Na het overlijden van Dirck Diricksz ging de brouwerij over op en zijn weduwe Cornelia Cornelisdr. Jonck en liet zij haar na aan hun dochter Agaath Diricksdr.

Het Scheepje bleef tot 1818 in het bezit van de familie Dicx. Als enige overgebleven bierbrouwerij in Haarlem was ze destijds bekend om haar
Haarlemmer Mol en produceerde ze alle soorten van versche zware bruine en blanke bieren. Na een openbare veiling kwam 't Scheepje in handen van de firma J. Goteling en Companie. Blijkbaar verliet boekhandelaar Jacobus Goteling al na enkele jaren de firma want vanaf 1820 werd de brouwerij gevoerd onder firma Van der AA, Schmidt en Co.

Martinus van der AA droeg de brouwerij over op zijn zoon Jan Willem van der AA. Het Scheepje adverteerde in het derde kwart van de 19e eeuw voor Lambiek, Extra Stout, Faro, Oud Pricesse Bieren, Oud gerste en had verkooppunten in Delft, Den Haag en Amsterdam. Daarbij maakte men gebruik van de toevoeging "Opgericht in 1351".

In 1893 bracht Jan Willems zoon Franciscus van der AA de brouwerij opnieuw in veiling waarna ze werd voortgezet door zijn mededirecteur Johannes Sem van Alphen en diens broer Hendrik van Alphen. Het Scheepje hield vast aan de productie van bovengistende bieren en werd in 1912 stilgelegd.

Het gebouw waarin de brouwerij was gevestigd is in 1928 ingestort. Het naastgelegen woonhuis bleef gespaard en kreeg de status van rijksmonument.
Het interieur van het woonhuis werd verscheept naar de Verenigde Staten waar het terecht kwam in het Philadelphia Museum of Art.

Eigenaren


Bieren (7)

-- Adverteerders --

© 2017-2022 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur