Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bierbrouwerij Het Anker

Brouwerij

Opgericht: <1860
Gestopt: 1919

Provincie: Limburg

Vestigingsadres

Markt 8 Lottum (gemeente Horst aan de Maas)

Geschiedenis

Naar verluidt brouwde de familie Bos al sinds de 18e eeuw bier in hun herberg Het Anker in Lottum. Het is onbekend welke familiebanden er precies bestonden met de familie Bos van herberg Den Ancker in het naburige Grubbenvorst.

Rond 1860 werd de herberg geleid door Peter Bos die naast brouwer, van 1854-1862, ook burgemeester was van Lottum. Na diens overlijden namen zijn zoons Antonius en Hendrik Lambert het familiebedrijf over. Hendrik Lambert Bos liet in 1880 een herenhuis met boerderij naast de brouwerij bouwen.

Nadat Hendrik Lambert Bos, in 1895, en Antonius Bos in 1901 waren overleden, zette Antonius' weduwe Hubertina Schraven de brouwerij voort. Zij overleed
in 1907 kinderloos. De brouwerij kwam daarna in handen van Hubertina's neef August Schraven.

Vanwege de toegenomen concurrentie namen vier brouwerijen het initiatief om een nieuwe stoombierbrouwerij op te richten. August Schraven was een van hen. Op 2 maart 1915 werd in Arcen de akte ter oprichting van Stoombierbrouwerij De Vriendenkring getekend.

De brouwerij in Lottum is waarschijnlijk tot kort na het overlijden van August Schraven in 1918 actief gebleven, daarna ging het bedrijf voort als café. In 1966 werden het café en de voormalige brouwerij door brand getroffen en werd op de plek een woonhuis gebouwd.

EigenarenAanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop:

-- Adverteerders --

© 2017-2022 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur