Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bierbrouwerij van Soest

Brouwerij

Opgericht: <1793
Gestopt: 1916

Provincie: Limburg

Vestigingsadres

Veerweg 17-19 Broekhuizen (gemeente Horst aan de Maas)

Geschiedenis

Het is niet bekend wanneer er voor het eerst bier werd gebrouwen in de herberg van de familie van Soest aan de Veerweg in Broekhuizen. Het huis stamt uit 1728 en in 1793 was sprake van "het brouwhuis van den schepen van Soest". Vermoedelijk was dit Abel van Soest na wiens overlijden zijn zoon Gerard van Soest van 1840-1853 schepen van Broekhuizen werd. Gerard was daarnaast ook akkerman en brouwer.

Ook de derde generatie, in de persoon van Abel Johannes van Soest, combineerde zijn beroep van akkerman, logementhouder en bierbrouwer met een functie in het openbaar bestuur. Hij was vanaf 1853 raadslid en vanaf 1866 wethouder van Broekhuizen. Zijn dochter Henrica van Soest trouwde met Willem van Boven van brouwerij De Lelie uit Echt.

Abel's zoon Gerard van Soest nam het familiebedrijf rond de eeuwwisseling over. Ook hij was raadslid, van 1904-1919. In 1914 werd in Hotel van Soest een vergadering gehouden over de oprichting van een nieuwe brouwerij "ten einde de concurrentie der groote brouwerijen het hoofd te kunnen bieden". Dit resulteerde een jaar later in de opening van brouwerij De Vriendenkring in Arcen. De brouwerij in Broekhuizen is kort daarna stilgelegd. Het bedrijf ging verder als hotel en café.

EigenarenAanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop:

-- Adverteerders --

© 2017-2022 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur