Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Brouwerij De Doornboom

Brouwerij

Historisch Erfgoed

Opgericht: 1760
Gestopt: 1932

Provincie: Noord-Brabant

Vestigingsadres

Doornboomstraat 5 Middelbeers (gemeente Oirschot)

Geschiedenis

Brouwerij De Doornboom werd in de tweede helft van de 18e eeuw opgericht door Andries Heuvelmans. De brouwerij stond midden in het dorp Middelbeers. Aan het begin van de 19e eeuw ging de brouwerij over op zoon Petrus Johannes Heuvelmans. Toen hij in 1823 overleed zette zijn weduwe Joanna Kuijpers het bedrijf voort totdat hun zoon Adrianus oud genoeg was om de leiding over te nemen.

Adrianus Waltherus Heuvelmans was naast brouwer ook wethouder van de gemeente Oost-, West- en Middelbeers en lid van de Provinciale Staten van Noord-Brabant. In 1880 ging hij met zijn zoon Jos Heuvelmans een vennootschap aan onder de firma W. Heuvelmans en Zoon. Adrianus trok zich in 1887 terug uit de firma en Jos werd de enige eigenaar van de brouwerij.

Jos Heuvelmans overleed in 1904. De Doornboom werd daarna overgenomen door Matheus Rombauts. Rombauts werd in 1926 via zijn vrouw Johanna Maria de Rooij ook mede-eigenaar van brouwerij De Leeuw uit Vessem. Vijf jaar later overleed hij toen zijn auto werd geschept door een trein. De brouwerij kwam stil te liggen.

Na de Tweede Wereldoorlog werd in het pand een limonadefabriek begonnen onder leiding van Alda Rombauts, de dochter van Matheus. Zij was getrouwd met Ad de Kroon van brouwerij De Kroon uit Oirschot. Naast de productie van limonade werd er ook bier van De Kroon gebotteld.

Eigenaren

(n.b.-n.b.)
(n.b.-n.b.)
(n.b.-n.b.)
(n.b.-n.b.)
(n.b.-n.b.)
(n.b.-n.b.)

Niet meer gebrouwen bieren (3)

Overig

donker bier lager bier pilsener

Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur