Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bierbrouwerij Het Hert

Brouwerij

Opgericht: 1839
Gestopt: 1951

Etiketten: Bieretiketten.nl

Provincie: Noord-Brabant

Vestigingsadres

Heuvelwijk Lith (gemeente Oss)

Geschiedenis

Volgens de oudst bekende bron was de brouwerij aan de Heuvelwijk in Lith in 1839 in handen van de familie Bokstart. Daarna is de ze nog in verschillende handen geweest voordat Arie Steven van Mourik de brouwerij in 1867 kocht. Brouwerij Het Hert brouwde in 1880 het Emmabier voor de Watersnood-commissie vanwege de extreem hoge waterstand in de Maas dat jaar.

Rond de eeuwwisseling werd Arie Steven van Mourik opgevolgd door zijn zonen Martienus en Adriaan. De familie van Mourik bezat naast Het Hert ook brouwerijen in Zaltbommel, Kerkdriel en Hedel. In 1922 gingen beide overgebleven brouwerijen zelfstandig verder. Martienus bleef eigenaar van de brouwerij in Lith en de zoon van Adriaan kreeg de leiding over de brouwerij in Zaltbommel.

Na het overlijden van Martienus in 1940 nam zijn zoon Martinus de brouwerij over. Naast het eigen ondergistende lager, het Hertha-bier, werd ook bovengistend bier van Heineken verkocht. Na de tweede Wereldoorlog bleek het te duur om de brouwerij geschikt te maken voor de productie van pilsener. Van Mourik stopte in 1951 met brouwen en zette het bedrijf voort als agentschap van Heineken.

Eigenaren

Arie Steven van Mourik
Martienus van Mourik
Adriaan van Mourik
Martinus van Mourik

Bieren (4)

Emmabier extra lager Hertha bier lager

LiteratuurAanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop:

-- Adverteerders --

© 2017-2023 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur