Bierbrouwerij Het Hert
Brouwerij
Opgericht: <1833Gestopt: 1951
Namen
(1833-1870) Bierbrouwerij De Vijzel(1870-1951) Bierbrouwerij Het Hert
Provincie: Noord-Brabant
Vestigingsadres
Heuvelwijk Lith (gemeente Oss)Geschiedenis
Voor zijn overlijden in 1833 stond burgemeesterszoon Hermanus Bokstart geregistreerd als brouwer in Lith. Ook zijn broers Lambertus Bokstart, burgemeester van Lith in de periode 1841-1847, en Hendricus Bokstart waren brouwers. Vermoedelijk waren zij de oprichters van brouwerij De Vijzel aan de Heuvelwijk.
In 1846 werd de kapitale in het jaar 1834 nieuw gebouwde Bierbrouwerij, met Ketel, twee Roerkuipen, Geilkuip, 2 Koelbakken, Gestkelder, Mouterij, Privaat-kelder en verdere tot eene volmaakte met zorg ingerigte Bierbrouwerij benoodigde vaste Gereedschappen te koop aangeboden.
Blijkbaar heeft de brouwerij daarna enkele jaren stilgestaan, want Arie Stolk maakte in 1850 bekend dat hij de van ouds gerenomeerde Bierbrouwerij, genaamd De Vijzel, thans weder in werking gebragt zijnde, en voortaan bij hem verkrijgbaar zullen zijn, Versch Bruin Bier, en voor het Zomer-Saizoen Wit- en Rijnbier, alsmede dat een goed Lager Belegene Bieren, als Nieuwlicht gewoon oud Bruin 1e en 2e kwaliteit. Stolk was daarvoor eigenaar geweest van de brouwerij in Zetten. In 1859 werd de brouwerij opnieuw ter veiling gebracht.
De nieuwe eigenaar werd Petrus Meuws, die de brouwerij in 1861 overdeed aan Adrianus van Eijck. In 1867 verkocht Van Eijck de brouwerij aan de zwagers Arie Steven van Mourik en Pieter Arnoldus van Voorthuizen. Hij vertrok vervolgens naar Utrecht waar hij samen met zijn broer Johannes brouwerij De Kroes begon.
De vennootschap tussen Arie van Mourik en Pieter van Voorthuizen werd in 1870 opgeheven. Rond deze tijd werd de naam van de brouwerij veranderd in Het Hert. In 1880 meldde de Provinciale Noordbrabantsche en 's Hertogenbossche courant: De om zijne heerlijke Noordbrabantsche bieren zoo gunstig bekende brouwerij het Hert, eigenaar de heer Van Maurik, heeft weder eene uitbreiding ondergaan, wegens het plaatsen van een tweeden brouwketel, om ruimte te besparen half buiten en half binnen de brouwerij, waarin hij een zeer gezocht bier heeft gebrouwen, dat den naam Emmabier draagt; het is als prijsvoorwerp aan de Watersnood-Commissie toegezonden. Wellicht heeft dit Emmabier ertoe bijgedragen dat het de brouwerij later dat jaar werd vergund om het koninklijk wapen te voeren.
Aan het eind van de 19e eeuw kwamen de zonen van Arie Steven van Mourik, Martienus en Adriaan, in het bedrijf en werd het afzetgebied uitgebreid met de overname van brouwerijen in Driel, Zaltbommel en Hedel. In 1902 vertrok Adriaan van Mourik naar Zaltbommel en nam Martienus de leiding van Het Hert op zich.
Martienus van Mourik overleed in 1940 waarna zijn zoon Martienus jr. de brouwerij voort zette. Naast het eigen bovengistende lager, het Hertha-bier, werd ook ondergistend bier van Heineken verkocht. Na de Tweede Wereldoorlog bleek het te duur om de brouwerij geschikt te maken voor de productie van pilsener. Van Mourik stopte in 1951 met brouwen en zette het bedrijf voort als agentschap van Heineken.
Eigenaren
Niet meer gebrouwen bieren (10)
Regulier assortiment
Hertha bierOverig
bruin bier Emmabier extra lager hooibier lager maartse bier nieuwlicht rijn bier wit bierLiteratuur
Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop