Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Brouwerij De Witte Zwaan

Brouwerij

Opgericht: <1616
Gestopt: ~1927

Provincie: Noord-Brabant

Vestigingsadres

Vughterstraat 99 's-Hertogenbosch

Geschiedenis

De Witte Zwaan in de Vughterstraat in Den Bosch bestond al in 1616 toen Joostken, de weduwe van Matheus Gerritsen, de brouwerij verkocht Peter Matheus van Osch. De brouwerij is in de twee eeuwen daarna eigendom geweest van de families Kemp, van Kessel, Hofmans en Maas en werd in 1786 door Willem van der Horst gekocht voor zijn zoon Gerard.

Gerardus van der Horst is ruim 50 jaar brouwer in De Witte Zwaan geweest. in 1840 bedankte hij 'zijne geëerde begunstigers voor de genoten gust' en beveelt de nieuwe eigenaar, Jos van Gulick van Pelt, zich aan 'onder verzekering de beste bieren tegen de minst mogelijke prijzen te zullen afleveren'. In een advertentie uit 1848 blijkt dat de brouwerij bruine en garstebieren produceerde en dat daar vanaf 1849 ook Beijersch bier bij kwam. De Witte Zwaan werd gevoerd onder firma Jos. van Gulick van Pelt. De toevoeging van Pelt kwam van de echtgenote van Jos, Hendrine van Pelt.

In 1870 nam Louis van Gulick de leiding van brouwerij over van zijn vader. Uit verschillende documenten blijkt dat De Witte Zwaan aan het eind van de 19e eeuw nieuw licht bier, oud gerstenbier, vers bier, lekbier en huisbier brouwde en dat er scheepsbier en beiers bier naar Den Haag werd verscheept. Rond 1910 droeg Louis van Gulick de brouwerij over aan zijn zoon Louis junior, maar vanwege diens overlijden in 1923, nam Louis senior zijn plaats weer in.

In 1924 verkreeg de firma Jos van Gulick van Pelt het hoofdagentschap van de Amstel brouwerij voor Den Bosch en omstreken. Louis van Gulick overleed in 1926. kort daarna lieten zijn twee zoons Arnold en Theo weten dat ze met brouwen waren opgehouden. Ook het agentschap van Amstel stopte en werd verruild voor dat van De Drie Hoefijzers uit Breda. Het bedrijf is doorgegaan als drankenhandel en in 1990 vierde Van Gulick Dranken BV het 150-jarig jubileum.

De familie vertrok in 1966 uit het pand aan de Vughterstraat. Het heeft sindsdien onder andere nog gediend als discotheek.

Eigenaren

Jos van Gulick
Louis van Gulick senior
Gerardus van der Horst
Philippus Jacobus van Coenen
Hendrik Maas
Wilhelmus Hofmans
Anna Lucia van Kessel
Joris van Kessel
Johannes Kemp
Peter Matheus van Osch
Matheus Gerritsen
Louis van Gulick junior

Bieren (7)

Beijersch bier gerstebier lager nieuw licht oud bier scheepsbier vers bier


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop:

-- Adverteerders --

© 2017-2023 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur