Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Heineken’s Nederlandsch-Indische Bierbrouwerij Maatschappij

Brouwerij

Opgericht: 1931
Gestopt: 1949

Namen

(1931-1937) Nederlandsch-Indische Bierbrouwerij
(1937-1949) Heineken’s Nederlandsch-Indische Bierbrouwerij Maatschappij

Etiketten: Bieretiketten.nl

Kolonie: Nederlands-Indië

Vestigingsadres

Ngagel Soerabaja
exacte locatie onbekend

Geschiedenis

In 1929 werd de N.V. Nederlandsch-Indische Bierbrouwerijen opgericht als dochtermaatschappij van de N.V. Koloniale Brouwerijen Cobra. Deze Belgische maatschappij, Brasserie Coloniale, was op haar beurt weer grotendeels eigendom van de S.A. Internationale de brasserie (Interbra) die o.a. een brouwerij in Belgisch Congo exploiteerde.

Zij openden in november 1931 de Nederlandsch-Indische Bierbrouwerij in Ngagel, de industriewijk van Soerabaja. Het bier werd gebrouwen volgens de Nathan-methode waarbij het bier niet met de buitenlucht in contact komt om zo infectie te voorkomen. Het assortiment bestond aanvankelijk uit lichtgekleurd Javabier en werd al snel uitgebreid met Goldquell, Bockbier en een Java donker, een soort Münchener.

Heinekens Bierbrouwerij Maatschappij verwierf in 1935 een aandeel in Interbra dat inmiddels de volledige zeggenschap had verworven over de Cobra. Onder invloed van Heineken werd de brouwerij in Soerabaja uitgebreid met een lagerkelder en werd afscheid genomen van het Nathan-systeem. De concurrerende Archipel Brouwerij in Batavia had inmiddels bewezen dat het mogelijk was om lagerbier te brouwen in de tropen.

In 1937 werd de naam gewijzigd in Heineken's Nederlandsch-Indische Bierbrouwerij Maatschappij. Het Java pils werd voortaan als Heineken's pils verkocht. Later dat jaar verscheen Rex pils in het genre van het Duitsche exportbier.

Gedurende de Japanse bezetting van 1942-1945 kwam de brouwerij onder controle van de Dai-Nippon brouwerij en in 1945 brouwde ze bier voor de Engelse soldaten. Vanaf 1946 nam Heineken de leiding weer in handen. Na de soevereiniteitsoverdracht in 1949 ging de brouwerij verder als Heineken's Indonesische Bierbrouwerij Maatschappij. Vanaf dat moment is het een Indonesische brouwerij.

Niet meer gebrouwen bieren (8)

Overig

Goldquell Heineken's light lager beer Heineken's pilsener bier Java bock Java donker Java licht Java pils Rex pilsener bier

 Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop!

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur