Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Oranje Brouwerij

Brouwerij

Opgericht: 1933
Gestopt: 1949

Namen

(1933-1941) Archipel Brouwerij Compagnie
(1941-1949) Oranje Brouwerij

Etiketten: Bieretiketten.nl

Kolonie: Nederlands-Indië

Vestigingsadres

Amanusgracht Batavia
exacte locatie onbekend

Geschiedenis

In 1931 werd in Batavia de NV Archipel Brouwerij Compagnie opgericht met als doel het brouwen van bier, het destilleeren van dranken, de fabrikatie van koolzuur en koolzuurhoudende dranken, alsmede ijs. De NV was een samenwerking tussen de Duitse brouwerij Beck & Co en het Nederlands-Indische handelshuis Geo Wehry & Co.

Aanvankelijk was het de bedoeling om in Batavia, Soerabaja, Medan, en in Singapore brouwerijen te bouwen. In 1933 werden er twee gerealiseerd. Op zaterdag 8 april 1933 was de feestelijke opening van de brouwerij aan de Amanusgracht in Batavia en in november 1933 opende de brouwerij in Singapore.

Geo Wehry & Co. importeerde in de 19e eeuw al bier van de Kaiser Brauerei Beck & Co onder de naam Tjap Koentjie, dat merk sleutel betekent naar het beeldmerk van de brouwerij uit Bremen. In Batavia werd pilsener en lagerbier geproduceerd onder de namen Anker bier en Diamant. In 1937 werd Kris bier hieraan toegevoegd.

In 1940 bestond het assortiment uit Ankerpils, Anker Donker, Diamantpils, Diamant-Bock, Kris-bier en Serimpi Stout. Vanwege de Duitse inval in Nederland werd de brouwerij door de Nederlands-Indische regering als vijandig aangemerkt en onder eigen bewindvoering geplaatst. De exploitatie werd overgelaten aan de Borneo Sumatra Handel Maatschappij (Borsumij). Zij veranderde de naam in Oranje Brouwerij.

Gedurende de Japanse bezetting van 1942-1945 bleef de brouwerij in bedrijf als onderdeel van brouwconcern Dai-Nippon. Daarna nam de Borsumij de leiding van de brouwerij weer over in samenwerking met De Drie Hoefijzers uit Breda.

Na de soevereiniteitsoverdracht in 1949 bleef de Indonesische Oranje brouwerij in handen van de Borsumij tot ze in 1957 werd genationaliseerd. Het jaarverslag van de Drie Hoefijzers over 1965 meldt: De belangen in Indonesië beschouwt de directie thans als afschreven. De Borsumij fuseerde in 1961 met Geo Wehry tot de Koninklijke Borsumij Wehry.

In 1970 werd de naam gewijzigd in PT Delta Djakarta en in de jaren 1990 werd ze onderdeel van de San Miguel Corporation uit de Filipijnen. De brouwerij verdween in 1997 uit Jakarta naar een nieuwe vestiging buiten de stad.

Bieren (6)


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop:

-- Adverteerders --

© 2017-2022 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur