Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bierbrouwerij De Gekroonde M

Brouwerij

Historisch Erfgoed

Opgericht: 1881
Gestopt: 1892

Provincie: Zuid-Holland

Vestigingsadres

Oosthavenkade Vlaardingen

Geschiedenis

In juni 1881 deed ene As. Hoogenboezem een verzoek aan de gemeenteraad van Vlaardingen tot stichting eener bierbrouwerij aan de Oosthavenkade. Een maand later vroeg hij vergunning tot het leggen van buizen uit de bierbrouwerij door de Oosthavenkade naar een filterbak in den havenkant, voor het aanvoeren van het benoodigde water.

Vanaf 1885 werd de gemeenteraad inzake de brouwerij nog diverse keren door Alexander Janssen benaderd. In 1882 was hij met Aaltje van Oosten getrouwd waarna hij zich Janssen van Oosten liet noemen. Aanvragen volgden voor de plaatsing van een stoommachine en het aanbrengen van koel- en legkelders onder het gebouw. Hierna was de Vlaardingsche Stoombierbrouwerij De Gekroonde M in staat om lagerbier te leveren.

In 1892 werd Alexander Janssen van Oosten failliet verklaard en werd de brouwerij te koop aangeboden. Ruim 120 jaar later zou er pas weer bier gebrouwen worden aan de Oosthavenkade. In 2015 vestigde de Vlaardingse Bierbrouwerij zich in het pand van de voormalige brouwerij.

Eigenaren

(1881-1892)
(1881-1892)

Niet meer gebrouwen bieren (3)

Overig

Beijersch gerste bier gerstebier lager bier

Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur