Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Stoombierbrouwerij Germania

Brouwerij

Opgericht: 1864
Gestopt: 1908

Namen

(1864-1880) Wageningsche Bierbrouwerij
(1880-1908) Stoombierbrouwerij Germania

Etiketten: Bieretiketten.nl

Provincie: Gelderland

Vestigingsadres

Grintweg Wageningen

Geschiedenis

In 1864 begint naar verluid "ene Boeker uit het Duitse Krefeld" een brouwerij in Wageningen aan de grindweg naar Bennekom, die bekend wordt als de Wageningsche Bierbrouwerij. Veertien jaar later werd de brouwerij te koop aangeboden en kwam in handen van een andere geboren Duitser, Hubert Gerhard Hoolmans. Hoolmans veranderde de naam in Stoombierbrouwerij Germania.

Toen in 1906 een werknemer ontslag kreeg omdat hij zich had aangesloten bij Bierbrouwersgezellenbond, legden zes van de dertien arbeiders het werk in solidariteit neer. De staking werd ondersteund door de bond en er werd tevens opgeroepen tot een boycot van de bieren van Germania. Na drie weken staken, komen het hoofdbestuur van den Bond van eigenaars en directeuren van Bierbrouwerijen en het hoofdbestuur van den Bierbrouwersgezellenbond tot een overeenkomst waarbij de ontslagenen weer in dienst werden genomen, het minimum loon steeg van 6 naar 8 gulden per week, het overwerk met 50 procent werd verhoogd en de werkdag wordt vastgesteld van 6.00 uur tot 19.00 met 2 uur schafttijd.

De boycot had echter veel schade aangericht. Concurrerende brouwerijen hadden de levering van bier aan de deelnemende cafés overgenomen. Eind 1907 wordt Germania een filiaal van de Arnhemse brouwerij De Kroon. Een jaar later wordt de brouwerij gesloten. De gebouwen komen in handen van Gottfried Hilgers, leverancier van gerst en mout, onder voorwaarde hij de komende 25 jaar geen bier zou brouwen in Wageningen. Hilgers zette het bedrijf voort als mouterij. De Export Mouterij Nederland werd in 1987 door Bavaria overgenomen en in 2004 verhuisd naar Eemshaven.

Eigenaren


Bieren (3)

-- Adverteerders --

© 2017-2021 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur