Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bierbrouwerij De Star

Brouwerij

Opgericht: 1704
Gestopt: 1924

Etiketten: Bieretiketten.nl

Provincie: Gelderland

Vestigingsadres

Dorpstraat Duiven

Geschiedenis

Joannes Hansen was in 1704 koopbrouwer aan de Hoge weg in Duiven. Rond 1740 kwam de brouwerij in handen van Peter Heijendaal die haar in 1797 overdeed aan zijn schoonzoon Everardus Nass. Duiven was destijds als Kleefse enclave onderdeel van Pruisen. Pas in 1815 werd het na het Weense Congres toegevoegd aan het koninkrijk der Nederlanden. De productie van de brouwerij lag in die periode op 150 tot 160 tonnen bier per jaar.

Petrus Stephanus Nass volgde zijn vader op. Hij was naast brouwer ook van 1818-1863 burgemeester van Duiven. Halverwege de 19e eeuw werd De Star een van de eerste Nederlandse brouwerijen die naast bovengistende bieren ook ondergistend Beijersch bier ging produceren. Petrus Nass overleed in 1863. Drie jaar later richtten zijn zoons Constantijn en Peter jr. de firma Gebroeders Nass op. Blijkbaar konden de broers het niet goed met elkaar vinden want in 1868 werd de firma alweer ontbonden en in 1870 werd De Star ter veiling aangeboden.

In 1876 presenteerde Coenraad Otten zich als nieuwe eigenaar van De Star. Net als zijn voorganger was Otten actief in de lokale politiek, eerst als raadslid en later als wethouder. Na de Eerste Wereldoorlog werden de brouwactiviteiten stilgelegd. Coenraads zoon Emilius Otten zette het bedrijf voort als bierbottelarij en bierhandel. In 1965 werd het brouwerijgebouw afgebroken.

Eigenaren

Coenraad Otten Petrus Stephanus Nass Petrus Heijendael Joannes Hansen Everardus Nass Constantijn Nass Petrus Stephanus Joannes Nass

Bieren (5)

Beijersch Bier Beijersch bok bier Duivensch Bier Nieuw Licht Oud Bier


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop:

-- Adverteerders --

© 2017-2022 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur