Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Twentsche Stadsbrouwerij Goor

Brouwerij

Opgericht: 2020

Etiketten: Bieretiketten.nl
Externe Links: Facebook Instagram Untappd Website

KvK-registratie: STICHTING STADSBROUWERIJ GOOR (80426255)

- Brouwt ook bij andere brouwerijen

Contactgegevens

Provincie: Overijssel

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestigingsadres

Wachtpostdijk 3
7471 LP Goor (gemeente Hof van Twente)

Bezoekmogelijkheden

Proeflokaal: Ja
Openingstijden: Op afspraak
Bierverkoop: Ja

Aangesloten bij

CRAFT

Geschiedenis

Tijdens een bijeenkomst bij Bar Bistro D’Olde Smidse is op 29 september 2020 Stichting Stadsbrouwerij Goor opgericht. De stichting heeft als doelstelling het lokaal brouwen, promoten en verkopen van ambachtelijk gebrouwen bier én het tegen een vergoeding beschikbaar stellen van een brouwinstallatie ten behoeve van lokale brouwers. De stichting is opgericht door Jos Duurland (voorzitter), Edwin Slaghekke (penningmeester) en Robbie Rouwhof (secretaris). Al snel sloten Gerrit Verdriet (Verkooop) en Erik Nijhof (PR en activiteiten) zich bij hen aan. Eind 2021 werd Jos Duurland de enige trekker van de Stichting Stadsbrouwerij Goor.

Goor heeft als stad een rijke historie waarvan 14 brouwerijen op 2000 inwoners in de middeleeuwen rond 1640 deel van uitmaken. Bier drinken zit de Gorenaar dus in de genen. De ligging aan de Regge maakt dat er een bloeiend handel en overslag is ontstaan. Daarvoor waren uitspanningen en logementen aanwezig om de doorvoer handelaren te huisvesten. Bekende tappunten als de Kiste, het Rode hert en de Zon hadden een eigen brouwerij omdat het drinkwater niet van goede kwaliteit was. Het gebouw waar nu de Action is gevestigd staat op de plek waar in de middeleeuwen een klooster de Gruyt stond. De Monniken moesten een deel van de bierverkoop afdragen aan de graaf van Ghore. Dat gebeurde dus al 700 jaar geleden. Uit archiefstukken blijkt dat in Twente vooral in Goor veel geld, het zogenaamde gruytrecht, werd opgehaald. Langzamerhand zijn de brouwerijen verdwenen maar zijn nog tot in de moderne tijd voor een geoefend kijker te herkennen..

De oprichting van de stichting heeft een lange aanloop gehad. Al in 2012 werd Stichting Voor en door Goor opgericht die het Goorsch Gruyt Bier op de markt bracht. De verkoop is echter nooit goed van de grond gekomen.

De initiatiefnemers van nu willen dit initiatief nieuw leven in blazen en met vier nieuwe bieren komen die eerst kleinschalig gebrouwen gaan worden: Naast het Goorsch Gruyt Bier wordt gewerkt aan het Goorsch Blond, de Goorsche Bock en de Goorsche Abdijtripel. Op dit moment is er een kleine complete brouwinstallatie in gebruik zodat elk biertype kan worden gebrouwen. Voor de grotere hoeveelheden vanaf 1000 liter wordt uitgeweken naar de brouwinstallatie van Huttenkloas in Albergen.

Eigenaren

(2020-heden)

Brouwers

(2020-heden)
(2020-heden)

Bieren (1)

Regulier assortiment

Stoom Bier

Niet meer gebrouwen bieren (1)

Regulier assortiment

Skoolfees

In het nieuws


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur