Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

NV Vereenigde Bierbrouwerijen "Keizer Barbarossa"

Brouwerij

Opgericht: 1892
Gestopt: 1965

Namen

(1892-1906) Brouwerij Barbarossa
(1906-1965) NV Vereenigde Bierbrouwerijen "Keizer Barbarossa"

Etiketten: Bieretiketten.nl

Provincie: Groningen

Vestigingsadres

Kerkstraat Helpman (gemeente Groningen)

Geschiedenis

In 1892 begon de Duitse brouwer Kurt Joch een brouwerij in de Kerkstraat te Helpman. Hij noemde de brouwerij Barbarossa, naar de bijnaam van de middeleeuwse Duitse koning Frederik I von Hohenstaufen, en brouwde er het Hofbräubier. Samen met een andere Duitse brouwer, Franz Steinweg, werd de brouwerij in 1897 omgevormt tot een naamloze vennootschap. Samen richtten ze zich op de productie van ondergistende bieren zoals Pilsener en Dortmunder bier.

In 1906 kwam het tot een fusie met de Groningse brouwerij van de firma W. Keizer & Co. van de broers Hitzerus en Bertus Mees. De oude brouwerij van de broers werd verkocht waarna alle activiteiten in Helpman werden geconcentreerd onder de naam NV Vereenigde Bierbrouwerijen Keizer Barbarossa. Nadat eerder Joch al was vertrokken, verliet kort na de fusie ook Steinweg de brouwerij. De onderneming werd daarmee feitelijk een voortzetting van de brouwerij die Willem Keizer in 1832 was begonnen. Dat bleek ook uit het feit dat de brouwerij in 1932 haar eeuwfeest vierde.

Barbarossa was een grote regionale brouwerij die beide wereldoorlogen redelijk doorstond. Er werd bier geëxporteerd naar de Verenigde Staten, Duitsland en het Midden-Oosten. Desondanks werd de concurrentiedruk zo hoog dat ze in 1960 besloot toe te treden tot de combinatie van brouwerijen met de Zuid-Hollandsche Brouwerij en Bierbrouwerij d'Oranjeboom, die al eerder een belangengemeenschap was aangegaan met de Phoenix Bierbrouwerij. Hoewel de brouwerij in 1962 nog een grote verbouwing onderging, besloot de concerndirectie de productie naar Rotterdam over te brengen. Het laatste Barbarossa Bier werd gebrouwen in augustus 1965. De brouwerij is daarna in gebruik genomen door Drankenhandel Citadel.

Eigenaren

Kurt Joch
Franz Steinweg
Hitzerus Mees
Bertus Mees

Bieren (16)

Beiersch Bockbier Dortmunder H D Extra Zwaar Bier Hofbräubier Keizer Barbarossa Bokbier Keizer Barbarossa Pilsener Lager bier Meester Bräu Münchener Oud Bruin Perfect Pilsener Bier Pilsener Royal Dutch Imported Holland Beer Sylvesterbier Zuyder Zee Pilsener Bier


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop:

-- Adverteerders --

© 2017-2023 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur