Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Wertha Brouwerij

Brouwerij

Historisch Erfgoed

Opgericht: 1909
Gestopt: 1964

Etiketten: Bieretiketten.nl

Provincie: Limburg

Vestigingsadres

Zuid-Willemsvaart Weert

Geschiedenis

De geschiedenis van de Wertha Brouwerij begon toen Constant Janssens, die eigenaar was van de Weertse brouwerij De Ster,  zijn 19-jarige neef Jos Mathijssen in 1908 naar Duitsland stuurde om zich te bekwamen in het brouwen van ondergistend Beiersch bier. Een jaar later keerde Jos Mathijsen terug in Weert en werd directeur van de nieuw opgerichte brouwerij Wertha aan de Industriekade in Weert, de huidige Wertha Boulevard.

In 1912 werd de brouwerij onderbracht in de Naamloze Venootschap Exportbierbrouwerij Wertha met Jos als directeur. Naast Lager en pilsener produceerde Wertha ook Weertsch oud (Maastrichter type). Ze had agenten in onder andere Tilburg en Amsterdam.

De vennootschap ging in 1923 failliet en werd de in exploitatie zijnde brouwerij Export Bierbrouwerij Wertha aan de Zuid-Willemsvaart te Weert, met brouwmeesters woning, kantoorlokalen, paardenstal, afdak  voor voertuigen, ijsvijver en groot erf, benevens de moderne machines en gereedschappen ter veiling aangeboden. De nieuwe eigenaren werden Jos Mathijsen en zijn broer Constant Mathijsen.

Wertha was geen lid van de Nederlandse Brouwersbond en was dus ook niet gebonden aan hun prijsafspraken. Zij verkocht in 1924 haar lager bier voor 18 gulden per liter waar de bond 21 gulden voorschreef. Als reactie verlaagde de bond de prijs naar 12 gulden per liter en ontstond wat in de kranten een "bieroorlog" werd genoemd. Het geschil was overigens snel beslecht toen de bond enkele maanden later het prijspeil ook op 18 gulden stelde. Overigens werd later dan jaar het bier als gevolg van een accijnsverhoging alweer duurder, 22 cent per liter voor het Lager en Gerstebier. 31 cent per liter voor het Pilsener en Munchenerbier.

De brouwerij wist door overnames van brouwerij De Zwaan uit Swalmen (1920), De Zwaan uit Thorn (1920) , De Nieuwe Brouwerij uit Beesel (1925) en brouwerij Sevriens uit Stevensweert (1926) en de aankoop van eigen cafés en hotels een vast afzetgebied te verwerven. In 1934 ging ze een belangengemeenschap aan met de NV d'Oranjeboom uit Rotterdam.

Als een van de eerste Nederlandse brouwerijen introduceerde Wertha in 1937 een alcoholarm bier genaamd Minal, een bijzonder versterkend en ook smakelijken drank, met 1 volumeprocent alcohol. Vanaf 1955 volgde een zwaar bier, het Wertha Super 6.

Toen d´Oranjeboom in 1962 ook de laatste aandelen Wertha in beheer kreeg vond Jos Mathijsen het na 53 jaar tijd om terug te treden. Zijn zoon Rolf volgde hem op als directeur van de vestiging Weert van de De Verenigde Nederlandse Brouwerijen d'Oranjeboom. De VNBO was in 1960 ontstaan door een fusie van d'Oranjeboom met de ZHB, Phoenix en Keizer Barbarossa in 1964. 

De brouwactiviteiten werden in 1964 stilgelegd, in Weert werd daarna alleen nog Oranjeboombier gebotteld. In 1969 volgde sluiting. Alleen de naam van de brouwerij werd daarna nog gebruikt voor de B-merken van Oranjeboom.

Ruim vijftig jaar later, in 2016 kwam er opnieuw Wertha bier uit Weert. Op 23 oktober tapt burgemeester Jos Heijmans in het Proeflokaal van de Weerter Stadsbrouwerij het eerste glas Wertha Bockbier. Van de brouwerij resteert nog een mouttoren. Er zijn plannen om in de toren een Wertha-museum en proeflokaal te vestigen.

Onderdeel van

(1934-1962)
(1960-1964)

Eigenaren

(1909-1962)
(1912-1954)
(1962-1964)

Niet meer gebrouwen bieren (13)

Regulier assortiment

Bockbier Oud bruin Pilsener

Overig

Donker Lager Dortmunder Extra Stout Licht Lager Maastrichts Oud Bier Meibier Minal Münchener Tafelbier Wertha Super 6

LiteratuurAanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur