Facebook Twitter

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Huyben's Bierbrouwerij De Kroon

Brouwerij

Opgericht: 1813
Gestopt: 1969

Etiketten: Bieretiketten.nl

Provincie: Limburg

Vestigingsadres

(1813-1897) Rijksweg 13 Horn (gemeente Leudal)
(1863-1969) Dorpstraat Horn (gemeente Leudal)

Geschiedenis

In 1813 begint Theodorus Huyben naast zijn herberg aan de Rijksweg in Horn een brouwerij genaamd De Kroon. Zijn zoon Jan neemt het familiebedrijf over en laat het op zijn beurt na aan zijn zoons Wilhelmus en Theodoor. Deze halfbroers krijgen echter ruzie, wat er toe leidt dat Wilhelmus de brouwerij aan de Rijksweg voortzet en Theodoor in 1863 een nieuwe brouwerij begint in de Dorpstraat. Met het overlijden van Wilhelmus in 1897 komt ook een einde aan zijn brouwerij.

In de brouwerij van Theodoor, die inmiddels geleid wordt door zijn zoon Louis, wordt geïnvesteerd in een ijskelder en een koelmachine om bovengistend bier te kunnen brouwen. Veel brouwerijen hebben in de periode na de eerste wereldoorlog veel moeite om het hoofd boven water te houden. De Kroon niet, in 1927 meldt de Venlosche Courant "Zoo goed als alle brouwerijen in den omtrek hebben hun fabricatie stopgezet en hun klanten overgedragen aan De Kroon, die zoo niet de grootste, dan toch zeker een der grootste brouwerijen uit de provincie is". In 1935 wordt er zelfs op hetzelfde terrein een nieuwe grote brouwerij gebouwd.

Bij het 150-jarig bestaan van de brouwerij in 1963 wordt een speciaal bier gebrouwen het Horner Jager Extra Pils. In datzelfde jaar sloot Elbert Huyben, de neef van Louis, een contract met Amstel om de Amstel-bieren met weinig omzet; donker lager, stout en münchener in licentie te brouwen. In 1966 werd de productie van Huyben's bieren gestopt om Amstel oud bruin te maken en op 1 april 1968 worden alle aandelen door Amstel overgenomen. De gebouwen worden in 1974 verkocht en in 2005 gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw.

Eigenaren


Brouwers

Bieren (6)

Literatuur


-- Adverteerders --

© 2017-2020 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur