Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Brouwerij De Halve Maan

Brouwerij

Opgericht: 1822
Gestopt: 1967

Etiketten: Bieretiketten.nl

Provincie: Zeeland

Vestigingsadres

Vestdijkstraat Hulst

Geschiedenis

Jan Pieter Wauters werd in 1822 eigenaar van Brouwerij De Halve Maan aan de Vestdijkstraat in Hulst. De brouwerij, die genoemd was naar de verdedigingswerken om Hulst, was gebouwd op de keldergewelfen van een oud klooster. Wauters nam de Halve Maan over van de familie van zijn echtgenote Elizabeth Neijt. Het is niet bekend hoelang de brouwerij toen al bestond.

In 1908 introduceerde De Halve Maan het Java bier, een bier op basis van Nederlandse lambiek. De toenmalige brouwer Henri Wauters was daarvoor in de leer geweest bij brouwerij Jack-op in het Belgische Werchter. Naast het eigen bier verkocht de brouwerij ook bieren van de Amstelbrouwerij waarvoor het in de jaren 1920 en 1930 een agentschap was. Dat duurde waarschijnlijk tot 1937 omdat de Halve Maan toen met een eigen pilsener op de markt kwam. Vanaf 1955 adverteerde de brouwerij voor Javabier en Dommelsch pilsener.

In concurrentie met de grote brouwerijen en met de afgenomen populariteit van Java bier besluit Emile Wauters in 1967 te stoppen met brouwen en nauw te gaan samenwerken met Omnidrink, de Nederlandse verkooporganisatie van Stella Artois. De brouwerij is in 1972 gesloopt.

Jaren later gaf Emile Wauters de aanzet tot een nieuwe brouwerij in Hulst die als De Halve Maan opnieuw Javabier ging brouwen.

Eigenaren


Bieren (7)

-- Adverteerders --

© 2017-2021 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur