Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

NV Zuid-Hollandsche Bierbrouwerij (ZHB)

Brouwerij

Opgericht: 1881
Gestopt: 1974

Etiketten: Bieretiketten.nl

Provincie: Zuid-Holland

Vestigingsadres

Noordstraat 36 's-Gravenhage

Geschiedenis

Nadat Louis Kirchmann afscheid had genomen als medevennoot van de Twentsche Stoom-Beijersch-Bierbrouwerij, begon hij in 1881 aan de Noordstraat in Den Haag een nieuwe brouwerij. De Zuid-Hollandsche Bierbrouwerij, of kortweg ZHB, werd een jaar later omgevormd tot een naamloze vennootschap. Het bovengistende Beijersche bier was populair tot aan het hof want in 1894 kreeg de brouwerij de status van hofleverancier. In de jaren daarna groeide de brouwerij niet alleen uit tot de grootste van Den Haag maar, met agentschappen van Leeuwarden tot Heerlen, ook tot een van de grootste van Nederland.

Na de eerste wereldoorlog begon de ZHB met het exporteren van bier naar Nederlands-Indië, Suriname en Groot-Brittanië. Het concern groeide door overnames van limonadefabrikant Trio (1920) en brouwerij De Krans uit Utrecht (1930), maar ook door de aankoop van hotels, restaurants en cafés. Deze strategie bleek zeer succesvol omdat tijdens de depressie van de jaren 1930 en de aansluitende oorlogsjaren, de verliezen van de bieromzet of de export konden worden gecompenseerd door toegenomen horeca-inkomsten en vice versa.

Vanaf de jaren 1950 groeit in Nederland het thuisverbruik, de ZHB richt zich dan ook op de productie van dit zogenaamde "televisiebier". De concurrentie is echter hevig en dat doet de directie besluiten om fusiegesprekken te beginnen met brouwerij d'Oranjeboom uit Rotterdam. In 1961 wordt de fusie definitief en vanaf dat moment maakt de ZHB, samen met Barbarossa uit Groningen, Phoenix uit Amersfoort en Wertha uit Weert onderdeel uit van de N.V. Verenigde Nederlandse Brouwerijen d'Oranjeboom. Het merk ZHB verdwijnt langzaam ten gunste van het merk Oranjeboom. Wanneer de VNBO in 1968 onderdeel wordt van het Britse Allied Breweries verdwijnt ook Oranjeboom van de gevel en spreekt men voortaan van de Skol-brouwerij in Den Haag. Dat blijkt geen gelukkige keuze en de brouwerij wordt in 1974 gesloten. Op het terrein wordt een woonwijk gebouwd waarvan de naam "Z.H.B.-Hoven" nog herinnert aan de brouwerij.

Eigenaren

(1881-1899)
(1899-1942)

Bieren (10)

Beiersch bier Bockbier Dortmunder Erlanger Extra Stout Gerstebier Lagerbier Münchener Oud Bruin Pilsener


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop:

-- Adverteerders --

© 2017-2023 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur