Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Bierbrouwerij De Leeuw

Brouwerij

Opgericht: 1716
Gestopt: 1954

Etiketten: Bieretiketten.nl

Provincie: Noord-Brabant

Vestigingsadres

Jan Smuldersstraat 24 Vessem (gemeente Eersel)

Geschiedenis

Volgens een verklaring van de Schout en Schepenen van Vessem was de brouwerij van Evert van Poppel al ver voor 1716 actief. Hoe lang precies is niet bekend. Via overerving ging de brouwerij naar zijn dochter Maria Catharina van Poppel en via haar huwelijk naar de familie Swerts. Vanaf 1857 werd Cornelis Hordijk eigenaar en in 1873 Leonardus Wouters wiens dochter Maria Theresia in 1880 trouwde met Peter de Rooij.

In 1904 veroorzaakte vonken uit de schoorsteen van de brouwerij een grote brand waarbij zeven huizen in de buurt werden verwoest, waaronder het woonhuis en de boerderij van De Rooij. Vanaf 1926 nam Harrie de Rooij de brouwerij over van zijn vader. Hij ging over op de productie van ondergistend bier en vanaf 1939 werd ook limonade uit Vaesheimer Bron gemaakt. Na de Tweede Wereldoorlog werd nog geïnvesteerd in nieuwe brouwketels, gistkuip en lagerkelder, maar de marktomstandigheden waren ongunstig. In 1954 werd met brouwen gestopt om verder te gaan als agent van Heineken.

Ruim vijftig jaar later werd opnieuw een brouwerij opgericht in het pand aan het Jan Smuldersplein. Brouwerij De Gouden Leeuw stelde zich daarmee het doel om het brouwerij-erfgoed in ere herstellen.

Eigenaren

(n.b.-n.b.)
(n.b.-n.b.)
(n.b.-n.b.)

Brouwers

(n.b.-n.b.)

Niet meer gebrouwen bieren (5)

Overig

donker bier extra lager Münchener oud bruin pilsener

 Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop!

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur