Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Deli Brouwerij

Brouwerij

Opgericht: 1886
Gestopt: 1917

Etiketten: Bieretiketten.nl

Provincie: Noord-Holland

Vestigingsadres

Weesperzijde Nieuwer-Amstel (gemeente Amsterdam)

Geschiedenis

Op 30 januari 1886 werd de NV "De Deli-Brouwerij" opgericht door zes comparanten waarvan Henri Eduard Beuker en jonkheer Boldewijn Arend Engelen van Pijlsweert de eerste directie vormden. Van een brouwerij was toen echter nog geen sprake, die moest nog gebouwd worden aan de Weesperzijde in Nieuwer Amstel. Met een maatschappelijk kapitaal van 300.000 gulden, dat nog werd verhoogd tot 500.000 gulden in 1890 en tot 750.000 gulden in 1892, werd de onderneming vanaf het begin groots opgezet.

In april 1887 kwam het eerste Deli-bier op de markt. Aanvankelijk werd behalve een extra-stout, alleen Hollandsch bier in verschillende qualiteiten gebrouwen, maar al snel werden ook de in die tijd populaire ondergistende Beierse bieren geproduceerd. Bij de Parijse tentoonstelling van 1889 werd De Deli-brouwerij uitgekozen om het bier te leveren in het restaurant in de Eiffeltoren. Het Deli-Eiffeltorenbier was ook in Nederland verkrijgbaar. Naast Frankrijk werd het Deli-bier over de hele wereld geëxporteerd met agenten in onder andere Rio de Janeiro, Kaapstad, Bombay en Sydney. In Nederlands-Indië moest men uitleggen dat de naam Deli een afkorting was van delicieux en niets te maken had met de gelijknamige plaats op Sumatra.

Bij de feestelijke viering van het 25-jarig bestaan van de brouwerij in 1911 sprak directeur Karel Huysinga over de technische vooruitgang en noemde het bedrijf groot en machtig. De economische omstandigheden als gevolg van de Eerste Wereldoorlog maakten een eind aan de bloeiperiode van de Deli-brouwerij. In 1915 besloot de aandeelhoudersvergadering tot een fusie met brouwerij 't Haantje. Onder gezamenlijke directie bleven beide brouwerijen zelfstandig functioneren. Desondanks werd de brouwerij in 1917 geliquideerd en werden de gebouwen en inventaris in 1918 geveild en verkocht. Bijna 70 jaar later werd de naam Deli-brouwerij gebruikt op de etiketten van Huifkar Pilsener Bier, een van de B-merken van Oranjeboom.

Eigenaren

(n.b.-n.b.)
(n.b.-n.b.)
(n.b.-n.b.)
(n.b.-n.b.)

Brouwers

(n.b.-n.b.)

Niet meer gebrouwen bieren (13)

Overig

Beiersch Bockbier Dubbel Lager Eiffeltorenbier Extra Lager Extra Stout Gerste bier Hollandsch Bier Lager Münchener Oudhollandsch Bruin Pilsener Wilhelmina-bier

Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur