Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Brouwerij De Posthoorn

Brouwerij

Opgericht: 1804
Gestopt: 1921

Etiketten: Bieretiketten.nl

Provincie: Noord-Brabant

Vestigingsadres

Korvelplein Tilburg

Geschiedenis

In 1804 werd Jacobus "Coob" van Roessel eigenaar van een boerderij in het buurtschap, of herdgang, Korvel bij Tilburg. Bij de boerderij hoorde ook een herberg die diende als pleisterplaats voor de postkoets. De herberg had een eigen brouwerij waarin men aanvankelijk alleen voor eigen gebruik bier brouwde. Later kwam de nadruk steeds meer op het brouwen te liggen en ontstond brouwerij De Posthoorn. De Posthoorn ging over van vader op zoon Adriaan (1863) en, na diens overlijden in 1879, op zijn zuster Jeannette totdat Adriaans zoon Jacques in 1888 oud genoeg was om de leiding op zich te nemen.

Onder firma Erven A.H. van Roessel, moderniseerde Jacques de brouwerij in 1895 met, onder andere, de aanschaf van ijsmachine en in datzelfde jaar verwierf De Posthoorn het predicaat hofleverancier. De brouwerij produceerde (dubbel) gerstebier, lager en Dortmunder. In 1904 werd het honderdjarig bestaan van de brouwerij gevierd. De Posthoorn was destijds de grootste brouwerij van Tilburg, waartoe Korvel inmiddels behoorde.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog legde de brouwerij, die was omgevormd tot een naamloze vennootschap, zich toe op het drogen van groente. Wat daarna gebeurde is onduidelijk, maar in 1921 werd de brouwerij overgenomen door De Drie Hoefijzers uit Breda. In 1922 werd de brouwerij-inventaris geveild en werd een deel van de gebouwen gesloopt. De brouwerij is daarna nog het clubgebouw van gymnastiekvereniging David geweest en is in 1976 definitief gesloopt voor de aanleg van de woonbuurt Korvelse Hofjes.

Korvels bier werd pas weer gebrouwen toen de Tilburgse brouwerij KraftBier in 2015 het Korvels wit uitbracht.

Eigenaren


Bieren (4)


Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop:

-- Adverteerders --

© 2017-2022 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur