Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Stoombierbrouwerij De Hooiberg

Brouwerij

Opgericht: 1592
Gestopt: 1868

Namen

(1592-1856) De Hooiberg (Amsterdam)
(1856-1868) Stoombierbrouwerij De Hooiberg

Provincie: Noord-Holland

Vestigingsadres

Nieuwezijds Voorburgwal Amsterdam

Geschiedenis

Aanvankelijk was De Hooiberg aan de Achterburgwal in Amsterdam een mouterij totdat Weyntgen Elberts, weduwe van oprichter Jan Thymansz, in 1592 begon met het brouwen van bier. Na haar overlijden in 1603 gaat de brouwerij over aan haar dochter Giert Jansdr., die de brouwerij, samen met de drie echtgenoten die ze overleefde, wist uit te breiden met een tuin en verschillende aangrenzende panden. In 1640 erfden Jan en Timon Veeneman De Hooiberg van hun moeder. De aanzienlijke brouwerij, die in 1657 werd getaxeerd op 40.000 gulden, bleef nog tot 1682 familiebezit.

In de tweede helft van de zeventiende eeuw stagneerde de bierconsumptie. De gezamenlijke Amsterdamse brouwers, georganiseerd in het Brouwerscollege, spraken onderling af om het aantal brouwerijen in Amsterdam te beperken. Toen De hooiberg in 1682 te koop werd aangeboden werd deze echter niet gesloten, maar overgenomen door Hermanus Gosinck, zoon van de eigenaar van brouwerij De Eenhoorn. Hij wist de brouwerij verder uit te breiden met onder andere een eigen moutmolen. In 1717 gaat de brouwerij opnieuw over naar een brouwerszoon. De vader van Nicolaas Koppen, Gerrit, was namelijk eigenaar van Het Witte Hert. In 1730 werd Theodorus Fries voor 70.000 gulden eigenaar van De Hooiberg. Hij investeerde meer geld in de brouwerij dan kon worden terugverdiend, waardoor in 1743 faillissement moest worden aangevraagd.

Op de veiling in 1744 werd De Hooiberg voor 103.000 gulden verkocht aan acht personen die samen het compagnieschap Mr. Pieter Bolten & Co. vormden. Onder leiding van het compagnieschap groeide de brouwerij, met ruim 18 procent van de totale bierproductie, uit tot de grootste van Holland. Op 9 maart 1855 werd het compagnieschap omgezet in een naamloze vennootschap met de naam Maatschappij de Hooiberg. Vanaf 1856 ook wel Stoombierbrouwerij De Hooiberg genoemd omdat zij na Het Scheepje uit Haarlem de eerste brouwerij met een stoommachine was. Kort daarna werd begonnen met de levering van ondergistend Beijersch bier en Lager bier. Overigens leverde de brouwerij volgens een advertentie uit 1858 ook alle andere soorten van binnen- en buitenlandsche bieren.

Omdat de investeringen niet de gewenste resultaten opleverden zochten de eigenaren naar een koper. In 1864 koopt Gerard Adriaan Heineken de brouwerij van de aandeelhouders. In 1868 werd de brouwerij aan de Nieuwezijds Achterburgwal gesloten en verplaatst naar de Buitensingel, de huidige Stadhouderskade. In de oude brouwerij vestigden de broers Hulscher bierhuis en bottelarij Die Port van Cleve. Met de oprichting van de Heineken's Bierbrouwerij Maatschappij in 1873 verdween de naam De Hooiberg. Het merk Hooiberg is nog tot 2001 door Heineken gebruikt voor het Hooiberg bokbier.

Eigenaren

(n.b.-n.b.)
(n.b.-n.b.)
(n.b.-n.b.)
(n.b.-n.b.)
(n.b.-n.b.)
(1864-1868)

Niet meer gebrouwen bieren (6)

Overig

Beijersch bier faro Hollandsche ale lager bier oud bruin porter

 Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop!

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur