Facebook Twitter Instagram

Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur

Brouwerij De Gekroonde Bel

Brouwerij

Opgericht: 1689
Gestopt: 1930

Etiketten: Bieretiketten.nl

Provincie: Noord-Brabant

Vestigingsadres

Bredaseweg 106 Oosterhout

Geschiedenis

De vroegste vermelding van bierbrouwerij De Gekroonde Bel stamt uit 1787. In een advertentie wordt de brouwerij te koop aangeboden "met twee keetels, een werk-kuyp, een geil-kuyp, voorzien van twee kraanen, om te vaaten in twee kelders, met vier koel-bakken, voorzien met veel vaatwerk, en alle zyne toebehooren ... zynde wel meer als 60 jaaren die zelfde affaire in geëxerceert, en nog by continuatie in florisant gebruik.". In 1836 gaat de beroemde "Wit-Bierbrouwerij" van zijn schoonfamilie over in handen van Antonie Willebrordus Smits. Dat het witbier van de Gekroonde Bel een zekere reputatie geniet blijkt wel uit het feit dat ze agentschappen heeft in Rotterdam, Amsterdam, Leyden, ’s Bosch, Dordt en Middelharnis.

Na het overlijden van Henricus Martinus Smits, die de brouwerij van zijn vader had overgenomen, wordt in 1900 de Naamlooze Vennootschap Noord Brabantsch Beiersch-bierbrouwerij De Gekroonde Bel opgericht, met opnieuw leden van de familie Smits in de directie. De activiteiten van de brouwerij worden in 1921 uitgebreid als op haar terrein een tweede fabriek wordt opgericht voor de bereiding van chemische, technische en pharmaceutische producten, voornamelijk lijm.

In 1927 wordt de brouwerij overgenomen door brouwerij De Gekroonde Valk (Van Vollenhoven) uit Amsterdam en enkele jaren daarna gesloten.

Eigenaren

(n.b.-n.b.)
(n.b.-n.b.)

Niet meer gebrouwen bieren (15)

Overig

Blonde Extra Bock Dortmunder Double Stout Faro Heusdenhoutsch Wit Lager Bier Lambique Märzen Münchener Oosterhoutsch Bier Oostindiesch Bier Pilsener Tafelbier Wit Bier

Aanvullingen voor deze pagina kunnen worden doorgegeven via feedback-knop

-- Adverteerders --

© 2017-2024 Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur